Τη δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης δεξιοτήτων των υπαλλήλων του Δημοσίου ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Σημειώνεται πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και της Microsoft και ο στόχος είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου τομέα και την γρηγορότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
Ο κ. Βορίδης σημείωσε, ότι πλέον το ΕΚΔΔΑ αποκτά τον χαρακτήρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, σε συνεργασία με την Microsoft, όπου οι εκπαιδευτές θα συνεχίσουν την παροχή επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, που, επιπλέον θα συνδέεται με έναν μηχανισμό πιστοποίησης ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι όλο αυτό έχει συνδεθεί και με την έκδοση μιας πρόσφατης υπουργικής του απόφασης με την οποία πλέον η συμμετοχή σε αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα των ψηφιακών δεξιοτήτων αποκτά και το πλεονέκτημα της μοριοδότησης στους συμμετέχοντες σε αυτά. Επιπλέον επελέγη να δοθεί και μία αναδρομικότητα σε όσους έχουν ήδη εκπαιδευτεί.
«Προσβλέπουμε στο να γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός κατάρτισης που πλέον θα αφορά και θα είναι συνδεδεμένος με το σύστημα αξιολόγησης το οποίο έχουμε φέρει», διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, σημείωσε, ότι πλέον «δεν κοιτάμε μόνο τα πτυχία που έχει κάποιος, αλλά κυρίως τις επιπλέον εκπαιδεύσεις και τις πιστοποιήσεις που έχει. Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη της εκπαίδευσης παγκοσμίως» ανέφερε.
Τι είπε η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ
Για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία έκανε λόγο η πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Παρασκευή Δραμαλιώτη η οποία επισήμανε ότι μέσα από όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης και το κυβερνητικό πρόγραμμα που στηρίζει το Δημόσιο και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, το κράτος πραγματικά αλλάζει και μέσα από το ΕΚΔΔΑ, διαβεβαίωσε ότι και οι Δημόσιοι υπάλληλοι αλλάζουν, είναι πολύ πιο δεκτικοί στην αλλαγή και στην εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες και αγκαλιάζουν όλη αυτή την προσπάθεια με πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Το πρόγραμμα αυτό, των 30 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις 4.500 εκπαιδεύσεις δημοσίων υπαλλήλων ήδη 500 από αυτούς έχουν λάβει πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους. Στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν εκπαιδευτεί άρτια 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι.