Στην αξιολόγηση 165.000 υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αναφέρθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
«Με την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης ολοκληρώθηκε ήδη ένας πλήρης κύκλος, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 165.000 αξιολογούμενοι και αξιολογητές. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του 2023 αξιοποιήθηκαν ώστε η εφαρμογή του νέου συστήματος να είναι όχι μόνο ορθή, αλλά κυρίως ουσιαστική. Για το 2024, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μετρήσεων επί των στόχων. Παράλληλα, ενισχύουμε τη διαδικασία με νέες παρεμβάσεις: Εισάγουμε προγράμματα ασύγχρονης εκπαίδευσης, αναπτύσσουμε νέα ψηφιακά εργαλεία και παρέχουμε επιπλέον υποστηρικτικό υλικό» τονίζει η κ. Χαραλαμπογιάννη.
Και συνεχίζει λέγοντας πως « για πρώτη φορά εφαρμόζεται ολοκληρωμένος κύκλος στοχοθεσίας στο Ελληνικό Δημόσιο, με μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κινητοποιεί τους φορείς μέσω σεμιναρίων και αναλυτικών εγχειριδίων, επιτυγχάνοντας μια άνευ προηγουμένου ανταπόκριση! Μόνο το 2024 πάνω από 180.000 στόχοι καταχωρίσθηκαν από τους φορείς στη νέα πλήρως ψηφιακή εφαρμογή της Στοχοθεσίας. Η εφαρμογή εμπλουτίστηκε με νέους τύπους δεικτών και επιπλέον πεδία για ακριβέστερη αποτύπωση των αποτελεσμάτων. Η διαδικασία καταχώρισης των μετρήσεων εκκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, προχωράει με έντονους ρυθμούς και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Ωστόσο, η διαδικασία ενέχει και έναν έντονο παιδευτικό χαρακτήρα: σηματοδοτεί τη ριζική αλλαγή της διοικητικής κουλτούρας, προσανατολισμένης πλέον σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Για τις πειθαρχικές υποθέσεις
Στην ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να καθυστερούν σημαντικά οι διαδικασίες στα πειθαρχικά συμβούλια απαντά « συστήνουμε ένα όργανο του οποίου τα μέλη, λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θα έχουν αποκλειστική απασχόληση την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων, χωρίς να είναι επιφορτισμένα με παράλληλα καθήκοντα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τις σημερινές συνθέσεις των πειθαρχικών συμβουλίων. Παράλληλα, παρεμβαίνουμε στην πειθαρχική διαδικασία, συντέμνοντας προθεσμίες και απαλείφοντας χρονοβόρα γραφειοκρατικά βήματα, αξιοποιώντας, παράλληλα, σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για περαιτέρω εξοικονόμηση χρόνου».