Τα «κενά» που έχουν διαπιστωθεί φέτος στην δημόσια διοίκηση επιχειρείται να καλυφθούν με χιλιάδες προσλήψεις, εκ των οποίων για κάποιες οι διαδικασίες ήδη «τρέχουν».
Ένας από τους τομείς με αυξημένες ανάγκες είναι ο τομέας της Υγείας, όπου αποδείχτηκε -με μάλλον οδυνηρό τρόπο- πως έλειπαν στελέχη, όπως βεβαίως το ίδιο συνέβη και με τον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Θέσεις «ανοίγουν» πάντως σε ολόκληρο το φάσμα της κρατικής «μηχανής», αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός νεοπροσλαμβανόμενων κατευθύνεται όπου παρατηρήθηκε ανεπάρκεια.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Έτσι, για παράδειγμα στον τομέα της Υγείας -που αποδείχτηκε πως αδυνατούσε να σηκώσει το βάρος μιας πανδημίας όπως αυτή του κορονοϊού- έστω και με καθυστέρηση ετών, μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται βάσει του σχετικού προγραμματισμού να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε ποιους τομείς του δημοσίου θα δοθεί «βάρος» στις προσλήψεις
Ανάλογες κινήσεις και με γνώμονα την ενίσχυση των κρατικών δομών και λειτουργιών που έδειξαν για ακόμη μία φορά ανεπαρκείς αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πλημμύρες και οι πυρκαγιές, θα γίνουν 700 προσλήψεις στον τομέα της Κλιματικής Κρίσης.
Συνολικά και βάσει του σχετικού προγραμματισμού του Υπουργείου Εσωτερικών θα γίνουν 16.521 προσλήψεων στο Δημόσιο εντός του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα, θα δοθεί στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ, με την άμεση έγκριση 6.500 θέσεων, όπως και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, αλλά και την κάλυψη αναγκών προσωπικού που προκύπτουν από ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάντως, όσον αφορά στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων, αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – ΕΜΟΔΕ, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί) στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών.
Ο αριθμός των προσλήψεων ανά υπουργείο
Ειδικότερα ο αριθμός των προσλήψεων ανά υπουργείο κατανέμεται ως εξής:
- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: 1.160
- Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 990
- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 750
- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: 388
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 279
- Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 208
- Υπουργείο Ναυτιλίας: 197
- Υπουργείο Πολιτισμού: 108
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 107
- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: 103
- Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 91
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 80
- Υπουργείο Εξωτερικών: 48
- Υπουργείο Ανάπτυξης: 21
- Υπουργείο Τουρισμού: 19
- Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 17
- Υπουργείο Εσωτερικών: 9
Οι υπόλοιπες προσλήψεις κατανέμονται σε άλλους φορείς όπως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ.
Ο προγραμματισμός προσλήψεων είναι απολύτως εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε εφαρμογή του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.
Διευκρινίζεται ότι ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται κατά προτεραιότητα οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση