Quantcast
Δημόσιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος μαζί με την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπόγιαννη.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα”  Απογευματινή”, η απλοποίηση των διαδικασιών αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη θητεία της κυβέρνησής του, με αφορμή τον γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022, όπου μετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες διαγωνιζόμενοι τον Μάρτιο του 2023 και ακόμη εκκρεμούν τα οριστικά αποτελέσματα.

Το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει προσλήψεις σε μόλις 6 μήνες μετά την προκήρυξη ΑΣΕΠ και fast – track διαδικασίες για τον εκσυχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα όσα συζήτησε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με τον πρωθυπουργό μετά τον ανασχηματισμό. Η μεταρρύθμιση, όπως αναφέρει η Απογευματινή, έχει στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος και την απλοποίηση των διαδικασιών, κάτι που εκτιμάται πως θα μειώσει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για να προχωρήσουν οι διαδικασίες των προσλήψεων.

Στις διατάξεις που αναμένεται να περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Εκεί ο ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για την κάθε προκηρυσσόμενη θέση στο Δημόσιο σε όλη την χώρα από τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες μέχρι τον προσφερόμενο μισθό  και τη δυνητική εξέλιξη της θέσης. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε υποψήφιος θα έχει  στην οθόνη της κινητής συσκευής του ή του υπολογιστή του το προφίλ κάθε θέσης ώστε να επιλέξει αυτές που  πραγματικά τον ενδιαφέρουν και του ταιριάζουν και δεν θα δηλώνει στα τυφλά και εντέλει όταν διοριστεί να διαπιστώνει ότι η θέση δεν του ταιριάζει και να μην αναλαμβάνει καθήκοντα.

Το πλαφόν

Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θανάση Παπαϊωάννου οι αποφάσεις αναπλήρωσης  που εκδίδονται ετησίως αφορούν 1.500-2.000 θέσεις καθώς το ποσοστό όσων δεν αποδέχονται τη θέση συχνά ξεπερνά  το 50% των διοριστέων. Για τον  περιορισμό αυτού του φαινομένου  εξετάζεται επίσης στον επόμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό να μπει πλαφόν στην επιλογή των θέσεων από τους επιτυχόντες  έως 50 ανά κατηγορία και κλάδο ενώ στον πρώτο διαγωνισμό  οι επιλογές ήταν απεριόριστες. Κεντρικός πυλώνας των αλλαγών αποτελεί η ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων που θα αντλούνται αυτόματα μέσω  ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με φορείς. Στοίχημα  αποτελεί για το  υπουργείο Εσωτερικών ο χρόνος αναμονής των επιτυχόντων μέχρι τον διορισμό τους να είναι κάτω από 1 χρόνο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.