Τέλος στην ατιμωρησία των υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα επιδιώκει να βάλει το κράτος με σχετική ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα.
« Προφανώς τα προβλήματα δεν λείπουν και γι’ αυτό και ξεκινάμε και σήμερα τη χρονιά με μια πρωτοβουλία η οποία ουσιαστικά αφορά στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Μια μεταρρύθμιση η οποία έχει ως σκοπό η πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο να απονέμεται πολύ πιο γρήγορα[…] και προφανώς οι επίορκοι υπάλληλοι να μη μένουν ατιμώρητοι και ταυτόχρονα οι αστοχίες να γίνονται σημεία προς αποφυγή[…]» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
« Θέλω να θυμίσω ότι το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει και πριν από μία δεκαετία και κάτι. Όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τότε για πρώτη φορά είχαμε καταγράψει όλα τα εκκρεμή πειθαρχικά περιστατικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι παρά την πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί, σήμερα έχουμε παραπάνω από 2.500 υποθέσεις οι οποίες εξακολουθούν να λιμνάζουν σε 92 πειθαρχικά συμβούλια. Στις μισές, μάλιστα, ακόμα δεν έχει εκκινήσει η διαδικασία, η ανακριτική διαδικασία, δεν έχει οριστεί εισηγητής και πολλές φορές ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών μπορεί να ξεπερνάει και τα πέντε χρόνια.
Προφανώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή, γι’ αυτό και θα ακούσουμε τον Υπουργό Εσωτερικών να εισηγείται ένα καινούργιο σχήμα, το οποίο θα εμπλέκει πολύ περισσότερο λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου που θα έχουν αυτό ως αποκλειστικό καθήκον και όχι πια συμβούλια των ιδίων των υπαλλήλων, διάσπαρτοι δικαστές, εισαγγελείς με παράλληλη απασχόληση, ενώ θέτουμε και καταληκτικά όρια για την έκδοση των τελεσίδικων αποφάσεων. Πιστεύω ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία συνιστά μια βαθιά πολιτική επιλογή που δηλώνει την άποψή μας για ταχύτητα, διαφάνεια, για πλήρη λογοδοσία στο Δημόσιο » συμπλήρωσε.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Υπενθυμίζεται πως σήμερα θα παρουσιάσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και η αρμόδια υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου.
Με το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων η διαχρονική παθογένεια του δημόσιου τομέα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Από τις καθυστερήσεις αυτές υπάρχει ο κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα χωρίς οι υπαίτιοι να λογοδοτούν ουσιαστικά γι’ αυτά . Ο στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα είναι η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης να γίνει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι γίνεται σήμερα.
Πάντως με το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να επισπευσθεί η πειθαρχική διαδικασία με ένα νέο πειθαρχικό όργανο. Αυτό ουσιαστικά θα το συνθέτουν οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με εχέγγυα ορθής κρίσης λόγω της κατάρτισης και της πείρας τους. Ουσιαστικά αυτό το όργανο θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιο).
Το όργανο αυτό εκτιμάται πως:
- θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό
- οι αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα δικαστήρια
- θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για συνεδριάσεις και εξ αποστάσεως
Ο στόχος είναι η σύντμηση του χρόνου έως την έκδοση απόφασης.