Έρχονται στο Δημόσιο δύο προκηρύξεις ΑΣΕΠ για 6.173 θέσεις εργασίας από τον διαγωνισμό του 2023.
Για τις προκηρύξεις αυτές μιλά η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. «Η δέσμευσή μας είναι σαφής: Θα υπάρξουν και επόμενες προκηρύξεις για τους επιτυχόντες του πρώτου πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, νωρίς την άνοιξη δύο προκηρύξεις, μία προκήρυξη για 2.053 θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης και άλλη μία με 4.120 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Επιπροσθέτως και όσες από τις 720 θέσεις που θα προκηρυχθούν από την ΑΑΔΕ και θα μείνουν κενές » σημειώνει η κ. Χαραλαμπογιάννη.
Στη συνέχεια ερωτάται για το ποιες είναι οι δημοφιλέστερες ειδικότητες που έχουν κενά και που πρέπει να καλυφθούν. «Οι θέσεις που προκηρύσσονται κάθε φορά είναι απόρροια του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Άρα και προϊόν ορθολογικής επεξεργασίας των κενών που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες και των πραγματικών αναγκών τους. Δεν υπάρχει, επομένως, ποιοτική διαβάθμιση. Το Υπουργικό Συμβούλιο θέτει κάθε χρόνο τις προτεραιότητες. Ωστόσο, επειδή στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη σχεδιάζουμε και λειτουργούμε με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση, οφείλω να αναφερθώ σε ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που παραλαμβάνουμε εντός του 2025. Ένα ψηφιακό εργαλείο στρατηγικού προγραμματισμού με αξιοποίηση στοιχείων τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο με τρόπο αυτοματοποιημένο θα επεξεργάζεται την πληροφορία για τις οργανικές θέσεις των φορέων, παρέχοντας βέλτιστη κατανομή και στελέχωση αυτών » απαντά.
Για τις καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις
Και μιλά για τις σημαντικές καθυστερήσεις που δημιουργούνται στις τοποθετήσεις καθώς επιτυχόντες δεν αποδέχονται τη θέση και εξηγεί για το πώς μπορεί να περιοριστεί ένα τέτοιο φαινόμενο.
«Έχουμε, λοιπόν, ήδη προβεί σε παρεμβάσεις με θέσπιση σχετικών ποινών αναφορικά με τη δυνατότητα κάποιου να μην αποδέχεται, τελικά, θέση που ο ίδιος, με αίτησή του, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μοχλεύοντας το σύνολο της διαδικασίας ή στον περιορισμό των εκατοντάδων θέσεων που μπορούσε να δηλώσει ή και με τη στοχευμένη ενίσχυση της εντοπιότητας για τους μονίμους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών. Η πολιτική μας στοχεύει στην προσέλκυση συνειδητοποιημένων υπαλλήλων που γνωρίζουν τι μπορεί να τους προσφέρει το Δημόσιο και θέλουν να εργασθούν και να προσφέρουν στους πολίτες και την κοινωνία» σημειώνει.