Quantcast
Δημόσιο: Έρχεται αποζημίωση και εφάπαξ σε 100.000 υπαλλήλους- Όλα όσα εξετάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Δημόσιο: Έρχεται αποζημίωση και εφάπαξ σε 100.000 υπαλλήλους- Όλα όσα εξετάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Λύση για το μπλόκο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την καταβολή  έως 15.000 ευρώ λόγω  συνταξιοδότησης σε  περίπου 100.000 υπαλλήλους του Δημοσίου αορίστου χρόνου ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Απογευματινή” η κυβέρνηση  σχεδιάζει με  νομοθετική παρέμβαση να απαντήσει στην «ερμηνεία» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που μπλοκάρει την καταβολή αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης σε περίπου 100.000 υπαλλήλους του Δημοσίου με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (όχι μόνιμους), με το αιτιολογικό ότι εισπράττουν «εφάπαξ βοήθημα από συναφές τομέα ή κλάδο πρόνοιας και δεν δικαιούνται το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης», που αντιστοιχεί σε 15.000 ευρώ.

Οι προσφυγές

Ήδη έχουν υπάρξει δεκάδες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια, γεγονός που έχει προβληματίσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς και τους επιστημονικούς φορείς (μηχανικούς, γιατρούς κ.ά.) που έχουν προσληφθεί, διατηρώντας την ιδιότητα και σε άλλες ιδιωτικής φύσεως εργασίες, αλλά και εργαζόμενους που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου μετατάχτηκαν από άλλους φορείς και μονιμοποιήθηκαν σε φορείς του Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι αυτοί με τις ισχύουσες ρυθμίσεις δεν δικαιούνται αποζημίωση, όταν συνταξιοδοτούνται για τα χρόνια πριν από τη μονιμοποίησή τους, δεδομένου ότι λαμβάνουν εφάπαξ μόνο για τα μετέπειτα χρόνια, για τα οποία πληρώνουν συγκεκριμένες εισφορές. Έτσι, ένας εργαζόμενος ΙΔΑΧ, που υπηρετεί π.χ. 40 χρόνια σε φορέα του Δημοσίου θα λάβει με την αποχώρηση / συνταξιοδότησή του την προβλεπόμενη από τον Ν. 4093/2012 αποζημίωση, ενώ ένας εργαζόμενος που ήταν ΙΔΑΧ σε έναν φορέα, π.χ., για 15 χρόνια που στη συνέχεια μετατάχτηκε σε φορέα του Δημοσίου και μονιμοποιήθηκε, δεν δικαιούται καμία αποζημίωση κατά την αποχώρηση / συνταξιοδότησή του για αυτά τα χρόνια εργασίας.

Ο νόμος 4093/12 προβλέπει ότι «στα πρόσωπα που δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης καταβάλλεται η αποζημίωση λόγω αποχώρησης (Ν. 3198/1955). Το ποσό της καταβαλλόμEνης αποζημίωσης είναι ανάλογο με τον χρόνο υπηρεσίας που έχει πραγματοποιηθεί εκτός της ασφάλισης σε φορέα τομέα πρόνοιας προς τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους. Σε καμία περίπτωση η εν λόγω αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 15.000 ευρώ».  Δηλαδή, όλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είτε απασχολούνται σε ΔΕΚΟ είτε στο Δημόσιο, δικαιούνται αποζημίωση κατά την αποχώρησή τους για συνταξιοδότηση με πλαφόν τα 15.000 ευρώ.

Η γνωμάτευση

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το Β΄ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει γνωματεύσει διαφορετικά (αριθ. γνωμοδ. 187/2020) για περίπτωση που αφορά το προσωπικό του υπουργείου Τουρισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ειδικότητα Μηχανικών, που υπάγεται στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.

Το ΗΣ.Χ. εισηγήθηκε θετικά, δηλαδή ότι ο υπάλληλος αυτός ( πολιτικός μηχανικός) δικαιούται την προβλεπόμενη αποζημίωση. Να σημειωθεί ότι το ΝΣΚ αποφάσισε ότι οι υπάλληλος του υπουργείου Τουρισμού  με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας ΠΕ, εφόσον   δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου για τη χορήγηση σύνταξης, έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος από τον  ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγονται, και δικαιούνται αποζημίωσης.

«Ο καθορισμός του ποσού της αποζημίωσης  του άρθρου 55 του π.δ. 410/1988, στην περίπτωση των υπαλλήλων, αυτών, συναρτάται αποκλειστικά προς τον χρόνο συνεχούς υπηρεσίας των υπαλλήλων / μηχανικών με σύμβαση εργασίας

ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε ΝΠΔΔ ή / και στο Δημόσιο, χωρίς να ασκεί επιρροή ο χρόνος ασφάλισής τους στον κλάδο πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ για την καταβολή εφάπαξ χρηματικής παροχής». Ο συνδικαλιστικός φορέας των Μηχανικών απευθύνθηκε στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μετά την απόφαση του ΝΣΚ και έτσι άνοιξε ξανά ο δρόμος μόνο για τους εργαζόμενους του ΕΟΤ, ώστε να λάβουν την αποζημίωση απόλυσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.