Δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα για τον Διαχειριστή Αφερεγγυότητας

Δημοσιεύθηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ το προεδρικό διάταγμα σχετικά με τη ρύθμιση του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας και με το οποίο καθορίζονται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας, τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται για την πρόσβαση στο επάγγελμα, ο τρόπος οργάνωσης του επαγγέλματος, ο διορισμός και η παύση του διαχειριστή, η εποπτεία του, οι επιμέρους αρμοδιότητές του σε σχέση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και τα ζητήματα της ευθύνης και τις κυρώσεις από τη μη άσκησή τους.

Για την εφαρμογή των διατάξεών του, ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί για τους λογιστές, τους νόμιμους ελεγκτές και τους δικηγόρους:

– Ως “δικηγόρος” ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει τη δικηγορική ιδιότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4194/2013 “Κώδικας Δικηγόρων” (Α’ 208).
– Ως “λογιστής φοροτεχνικός Α’ τάξης” ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που έχει λάβει επαγγελματική ταυτότητα λογιστή φοροτεχνικού Α’ τάξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2515/97 “Άδεια λογιστή φοροτεχνικού – φορολογικές κ.λπ. διατάξεις” (Α’ 154) και του προεδρικού διατάγματος “Περί του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού και της επαγγελματικής ταυτότητάς του” (Α’ 228).
– Ως “νόμιμος ελεγκτής” ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που έχει λάβει την επαγγελματική άδεια του νόμιμου ελεγκτή σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3693/2008 “Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία περί υποχρεωτικών ελέγχων των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών, για την τροποποίηση των σχετικών οδηγιών του Συμβουλίου και για την κατάργηση της Οδηγίας 84/253/ΕΟΚ του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις” (Α’ 174).

Exit mobile version