Δημογραφικό: Σήμερα στις 11:30 π.μ η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τις οικογένειες-Τι θα ανακοινωθεί

Σοφία Ζαχαράκη

Σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στις 11.30 π.μ. θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή που εξήγγειλε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.  Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Τη συνέντευξη θα συντονίσει ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Δημογραφικό: Ποια μέτρα στήριξης αναμένεται να ανακοινωθούν

Μάλιστα μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα είναι:

1.Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

-Φαίνεται πως θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στον τρόπο χορήγησης  ορισμένων βασικών κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το  Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και αυξήσεις το 2025 στα υφιστάμενα ποσά του επιδόματος παιδιού . Το ένα σενάριο είναι το επίδομα αυτό να αυξηθεί στα 110 ευρώ για κάθε παιδί από τα 7ο ευρώ που είναι σήμερα και το  άλλο σενάριο είναι να υπάρξει από το 2025 μια αύξηση της τάξεως του 20% στα υφιστάμενα ποσά του επιδόματος  Εάν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο τότε  τα νέα ποσά του επιδόματος θα είναι τα εξής:

Για την Α’ κατηγορία:

Για την Β’ κατηγορία:

Για την Γ’ κατηγορία:

Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέφερε πρόσφατα πως  τον Δεκέμβριο  θα δοθεί μια επιπλέον δόση  στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού. Αυτό αφορά περίπου 767.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό του ΕΕΕ αναμένεται να προσαρμοστεί  προς τα πάνω.  Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέφερε πρόσφατα πως :

Ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και αυξήσεις για το επίδομα στέγασης.

2. Πρόγραμμα «νταντάδες  της γειτονιάς»

Υπενθυμίζεται πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος λαμβάνουν vouchers ύψους 300 ευρώ /500 ευρώ για κάθε παιδί και πως αυτό θα επεκταθεί και το επόμενο έτος, όπως επεσήμανε πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο θετικών δράσεων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων (δηλαδή, κατά την έννοια του άρθρου 40 του ν. 4837/2021, παιδιών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών) από πιστοποιημένους επιμελητές/επιμελήτριες. Το παραπάνω ποσό χορηγείται σε γονείς που έχουν μικρά παιδιά και βρέφη έτσι ώστε να πληρώσουν την νταντά που θα προσλάβουν στο πλαίσιο του προγράμματος Αλλά στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετάσχουν και οι γιαγιάδες.

Σημειώνεται δε πως  το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται πιλοτικά μέχρι στιγμής παρακάτω δήμους της Ελλάδας:

Επίσης αναμένεται να εξειδικευτούν μεταξύ άλλων και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος όπως :

 

 

 

Exit mobile version