Δημογραφικό: Μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και της μητρότητας λαμβάνει η κυβέρνηση

μέτρα

Μέτρα  για τη στήριξη της οικογένειας και της μητρότητας λαμβάνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος.

Υπενθυμίζεται πως  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως υπέγραψε πρόσφατα υπουργική απόφαση  με την οποία επεκτείνεται η άδεια μητρότητας που χορηγεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και μάλιστα, αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2022, στις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την απόφαση αυτή συνυπέγραψαν  ο υφυπουργός, Πάνος Τσακλόγλου, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Ήδη, με τον ν. 4997/2022, επεκτάθηκε χρονικά η παροχή προστασίας της μητρότητας της ΔΥΠΑ από έξι σε εννέα μήνες στον ιδιωτικό τομέα και, ταυτόχρονα, συμπεριλήφθηκαν και οι έμμισθες δικηγόροι στις δικαιούχους. ‘Αρα, πλέον, oι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν για τέσσερις μήνες τις αποδοχές τους και για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό.

Επισημαίνεται ότι στο δημόσιο λαμβάνουν για 13 μήνες τις πλήρεις αποδοχές τους.

Ακόμα, προβλέφθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης έως επτά μήνες της παροχής στον εργαζόμενο πατέρα.

Επίσης, με τον ν. 5078/2023, καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εννεάμηνη παροχή και για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Επομένως, οι μη μισθωτές λαμβάνουν για τέσσερις μήνες ποσό, ύψους 150-200 ευρώ, που αντιστοιχεί στην κυοφορία-λοχεία και εννέα μήνες κατώτατο μισθό.

Διευκρινίζεται ότι οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν με αίτησή τους να λάβουν ειδική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους από τη ΔΥΠΑ, με μέγιστη διάρκεια εννέα μηνών.

Για τη μετάβαση, προϋπόθεση είναι να έχει κάνει χρήση της άδειας η μητέρα για τους δύο πρώτους μήνες.

Την εννεάμηνη παροχή δικαιούνται και οι γονείς που υιοθετούν τέκνο.

Το όφελος που αποκομίζουν είναι σημαντικό.

Για παράδειγμα, μισθωτή του ιδιωτικού τομέα με μισθό 830 ευρώ (κατώτατος μισθός) δικαιούται συνολικά 13.190 ευρώ, δηλαδή επίδομα κύησης και λοχείας 3.320 ευρώ, επίδομα γέννησης 2.400 ευρώ και επίδομα μητρότητας 7.470 ευρώ.

Το ποσό των 15.118 ευρώ θα λάβει μισθωτή του ιδιωτικού τομέα με μισθό 1.312 ευρώ (μέσος μισθός), ήτοι 5.248 ευρώ επίδομα κύησης και λοχείας, 2.400 ευρώ επίδομα γέννησης και 7.470 ευρώ επίδομα μητρότητας.

Σημειώνεται ότι οι μισθωτές λαμβάνουν πλέον των ως άνω επιδομάτων και αναλογίες δώρων και επιδόματος αδείας.
Αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος θα λάβει επίδομα κύησης και λοχείας 800 ευρώ, επίδομα γέννησης 2.400 ευρώ και επίδομα μητρότητας 7.470 ευρώ. Αθροιστικά, 10.670 ευρώ.
Αγρότισσα δικαιούται επίδομα κύησης και λοχείας 486 ευρώ, επίδομα γέννησης 2.400 ευρώ και επίδομα μητρότητας 7.470 ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 10.356 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα διαθέσει 441 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2024, σε δράσεις για τη στήριξη των νέων γονέων και της οικογένειας, που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο υφιστάμενο πλαίσιο.

Α. Μέτρα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την ενίσχυση της μητρότητας, των νέων ζευγαριών και των οικογενειών

Β. Προγράμματα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη στήριξη της οικογένειας και την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Για την ερχόμενη χρονιά, για voucher βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ θα διατεθεί προϋπολογισμός 361,2 εκατ. ευρώ, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 173.500 δικαιούχους γονείς όλων των δομών, 125 εκατ. ευρώ περισσότερα. Για πρώτη φορά, πριμοδοτούνται περαιτέρω με αυξημένα μόρια η τρίτεκνη, πολύτεκνη και μονογονεϊκή οικογένεια. Έτσι, αντί για 40 μόρια που έπαιρναν πέρυσι, εφέτος θα λάβουν 50 μόρια.
Επίσης, καλύφθηκαν όλες οι πλήρεις αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των ΑΜΕΑ για τα ΚΔΑΠ.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργα και προγράμματα

Γ. Στεγαστική πολιτική του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Οι δηλώσεις Κεραμέως και Ζαχαράκη

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως : «Η προστασία της μητρότητας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με σειρά πρωτοβουλιών, έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα για την ενίσχυση και τη διαφύλαξή της, το οποίο θα διευκολύνει τις εργαζόμενες μητέρες να ισορροπήσουν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Στην άδεια κύησης και λοχείας και το επίδομα γέννησης προστίθεται τώρα η επέκταση της άδειας μητρότητας σε νέες κατηγορίες μητέρων, οι οποίες εργάζονται σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όσες εργαζόμενες σε αυτές τις κατηγορίες έγιναν μητέρες από τον Νοέμβριο του 2022 και μετά, έχουν πλέον δικαίωμα να αιτηθούν και να λάβουν αναδρομικά την άδεια μητρότητας εννέα μηνών. Η επέκταση της άδειας μητρότητας σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων ήταν ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Στηρίζουμε τις μητέρες, ακούμε τις ανάγκες των πολιτών, διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους».

Από την πλευρά της, η υπουργός Κοινωνικής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη,  είπε πως  «ο σχεδιασμός του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ως προς τη στήριξη των νοικοκυριών και της οικογένειας υπερβαίνει κατά πολύ το στενό πλαίσιο που ορίζουν οι παροχές και τα επιδόματα, τα οποία βεβαίως αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες, το αυξημένο κόστος ζωής και συμβάλλουν πολύ στην κάλυψη των άμεσων και πιεστικών αναγκών. Η στήριξη στις οικογένειες, που επιδιώκουμε να παρέχουμε μέσα από ενεργητικές πολιτικές, προγράμματα και δράσεις, είναι πολυεπίπεδη και αφορά σχεδόν κάθε μέλος ξεχωριστά. Σημαντικοί εθνικοί, αλλά και ευρωπαϊκοί πόροι, διατίθενται από το δικό μας υπουργείο στην προώθηση της ισότητας των γυναικών, με αποτύπωμα ως προς την αμοιβή και την επαγγελματική ανέλιξη, στην εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής ώστε να μην τίθεται στη ζυγαριά “μητρότητα ή καριέρα”.»

Exit mobile version