Quantcast
Δηλώσεις ΦΠΑ: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και τι θα αλλάξει το επόμενο έτος - enikonomia.gr
share

Δηλώσεις ΦΠΑ: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και τι θα αλλάξει το επόμενο έτος

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “μπαράζ” ελέγχων από την ΑΑΔΕ σε μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Η Αρχή θα πραγματοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα τους ελέγχους αυτούς στα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα  myDATA “.

Ουσιαστικά οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στα  ηλεκτρονικά βιβλία για το έτος 2022 και τα οποία θα διασταυρωθούν με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν οι υπόχρεοι  για το έτος αυτό. Σημειώνεται δε πως οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο αλλά και πρόστιμα . Αντίστοιχες διασταυρώσεις θα γίνουν και για τα έτη 2023 και 2024.

Δηλώσεις ΦΠΑ: Τι αλλάζει από το επόμενο έτος

Σημειώνεται δε πως από το επόμενο έτος αλλάζει ο τρόπος υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει αυτόματα τους κωδικούς των δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA. Συνεπώς οι  φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να τροποποιήσουν τα  δεδομένα διότι θα είναι κλειδωμένα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων.  Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών των δηλώσεων αρχίζει από τις δηλώσεις ΦΠΑ και αυτό  θα επεκταθεί το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης από την 1η  Ιανουαρίου του 2025 θα μηδενίζονται εντελώς τα όρια ανεκτών αποκλίσεων στις δηλώσεις ΦΠΑ. 

Σημειώνεται δε πως για τις δηλώσεις του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου του 2024 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 ισχύουν τα όρια ανεκτής απόκλισης στα όσα έχουν δηλώσει οι υπόχρεοι. Δηλαδή 10% στα έσοδα και 20% στα έξοδα.

Η επόμενη φάση της  διαδικασίας περιλαμβάνει τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο 2024, όπου τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων  ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, θα είναι 0% στα έσοδα και 5% στα έξοδα.

Ουσιαστικά, ύστερα από τον μηδενισμό των ορίων τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα βγαίνουν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA και με βάση αυτά θα φορολογούνται, καθώς ο υπόχρεος της δήλωσης δεν θα έχει την δυνατότητα να «πειράξει» τα έξοδα του, παρά μόνο, αν το επιθυμεί και προκύπτει ανάγκη, να αυξήσει τα έσοδα του.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.