Quantcast
Επίδομα 2.100 ευρώ σε γιατρούς άγονων γραμμών: Τι διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Υγείας - enikonomia.gr
share

Επίδομα 2.100 ευρώ σε γιατρούς άγονων γραμμών: Τι διευκρινίσεις έδωσε ο υφυπουργός Υγείας

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το επιπλέον ποσό των 2.100 ευρώ που θα δίνεται στους γιατρούς, οι οποίοι θα εργαστούν σε νησιά άγονων γραμμών αλλά και για τη χορήγηση του επιδόματος σε κάποιες ειδικότητες έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην  τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους επιπλέον αύξηση στο μισθό τους ύψους 2.100 ευρώ το μήνα θα έχουν οι γιατροί που είναι στο ΕΣΥ αλλά και όλοι οι γιατροί που υπηρετούν σε περιοχές της  ηπειρωτικής χώρας και θα ήθελαν να μετακινηθούν για 2 μήνες της καλοκαιρινής περιόδου σε νησιά άγονων γραμμών όπου υπάρχουν ανάγκες.

«Είναι μια σημαντική αύξηση. Από τον Σεπτέμβριο αυξάνουμε το επίδομα στις άγονες περιοχές. Αυτό τριπλασιάζεται. Από εκεί που ήταν περίπου 100 ευρώ το μήνα αυτό θα πάει στα 300 ευρώ το μήνα και σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπου έχουμε πρόβλημα θα διπλασιαστεί αυτός ο τριπλασιασμός. Δηλαδή θα έχουμε περίπου 500 με 600 ευρώ το μήνα έξτρα στο μισθό, στις δύσκολες περιοχές και στις δύσκολες ειδικότητες» συμπλήρωσε.

«Στις άγονες περιοχές έχουμε ένα μόνιμο επίδομα. Αυτό θα τριπλασιαστεί. και σε συγκεκριμένες ειδικότητες αυτό θα είναι 4 με 5 φορές παραπάνω από αυτό που δίνουμε τώρα . Τώρα αυτό είναι περίπου στα 100 ευρώ και αυτό θα πάει στα 300 ευρώ  ενώ σε κάποιες ειδικότητες θα φτάσει τα  500 ευρώ με 600 ευρώ» είπε μεταξύ άλλων .

Το παράδειγμα

Εν συνεχεία παρέθεσε ένα παράδειγμα για το επιπλέον ποσό των 2.100 ευρώ που θα παίρνει ένας γιατρός: Εάν κάποιος γιατρός εργάζεται στη Λαμία και καλείται να πάει στο Καστελόριζο  τότε θα έχει επιπλέον 2.100 ευρώ στον μισθό του είπε και πρόσθεσε πως το ποσό αυτό είναι μεικτό.  Υπενθύμισε δε πως το ποσό αυτό τώρα είναι 1.800 ευρώ και ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και  πως το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 2.100 ευρώ. Σημείωσε δε πως τα 2.100 ευρώ χορηγούνται για το διάστημα 2 μηνών και για την καλοκαιρινή περίοδο.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Επίσης μίλησε και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. « Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο το οποίο ξετυλίγεται τον τελευταίο ένα χρόνο με πολύ μεγάλες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να ξαναγίνει ελκυστικό[…] θα είναι περίπου 7 με 8 περιοχές που θα χρειαστούμε τη βοήθεια από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αυτό δεν είναι γενικότερη η εικόνα της χώρας» τόνισε. Παράλληλα είπε πως «η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει, που είναι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, είναι τα απογευματινά χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου»

« Τι τους δίνουμε; Το δικαίωμα να εργάζονται στο νοσοκομείο και να μπορούν να εργάζονται. Να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Αυτή η αλλαγή θα αποφέρει τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου» συμπλήρωσε.

« […] εφαρμόζεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σκεπτικό ότι ένα κράτος δεν μπορεί να δώσει πάρα πολύ υψηλές αμοιβές στους γιατρούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι μόνο στο δικό μας εθνικό σύστημα, είναι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό τους δίνει αυτό το δικαίωμα, έτσι ώστε να μπορούν να το κάνουν αυτό. Να πούμε καταρχήν για τις αμοιβές και στα νησιά.

«Να σας φέρω ένα παράδειγμα στη Σαντορίνη έχουμε προκηρύξει θέση με 9.000 ευρώ μικτά, 5.000 ευρώ καθαρά και πάλι δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς. Είναι ανοιχτή η προκήρυξη ακόμη και αυτή τη στιγμή αν κάποιος ακούει και θέλει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για παθολόγο, καρδιολόγο, νεφρολόγο και αναισθησιολόγο. Εκεί προσπαθούμε με τις δημοτικές αρχές να εξασφαλιστεί και κατοικία. Στα άλλα νησιά το έχουμε πετύχει αυτό» τόνισε.

Για τα πρωινά χειρουργεία

Επίσης μίλησε και για τα πρωινά χειρουργεία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 7% αύξηση στα πρωινά χειρουργεία από τη μέρα που εφαρμόσαμε τα απογευματινά χειρουργεία» τόνισε  ο κ. Θεμιστοκλέους. «Δεν διακινδυνεύουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου γιατί αυτό το καλύπτουμε με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί για άλλους μήνες από εδώ και πέρα μέχρι να αρχίσουν να εφαρμόζονται όλες αυτές οι αλλαγές που έχουμε κάνει, που πιστεύουμε μέσα σε τρεις τέσσερις μήνες θα βγουν καινούργιες προκηρύξεις με βάση τα νέα δεδομένα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι θέσεις αυτές» υπογράμμισε.

Επιπλέον ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας έχουμε περισσότερους γιατρούς σε σύγκριση με αυτούς που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια[…] Αυτή τη στιγμή δεν είναι γενική εικόνα στη χώρα ότι οι γιατροί βγάζουν 10 και 11 εφημερίες το μήνα. Υπάρχουν περιοχές και σε συγκεκριμένες ειδικότητες που είναι πιο δύσκολες από τις υπόλοιπες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.