Διευκρινίσεις για το εάν η χώρα μας έχει επάρκεια στο σιτάρι και στο ηλιέλαιο έδωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
“Η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε οχυρό σιτάρι το οποίο χρησιμοποιείται κατά βάση για τα μακαρόνια και για όλα τα είδη τα σχετικά” είπε χαρακτηριστικά.
“Στο μαλακό σιτάρι εισάγουμε περίπου 250 χιλιάδες με 300 χιλιάδες τόνους το χρόνο από Ουκρανία και Ρωσία .Όμως πέρα από το γεγονός ότι η Ουκρανία εξακολουθεί ακόμη και τώρα να εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες , υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα .Και βεβαίως υπάρχει η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής η οποία έχει ενεργοποιηθεί σε έναν βαθμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μαλακό σιτάρι, για τη επάρκεια του”, πρόσθεσε.
“Εμείς φροντίσαμε ως υπουργείο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ζητήσουμε το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος να μπουν στην λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την επόμενη περίοδο 2023-2027 να μπορέσει να καλλιεργηθεί” υπογράμμισε.
Στην ερώτηση εάν η χώρα έχει θέμα με την επάρκεια του σιταριού είπε “Κανένα απολύτως πρόβλημα”.
Για το ηλιέλαιο
Επίσης μίλησε και για το ηλιέλαιο. Όπως είπε η “η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή από το ηλιοτρόπιο , από το συγκεκριμένο φυτό παράγεται και το ηλιέλαιο. Όμως στην Ελλάδα το 90% από την παραγωγή πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από την Ουκρανία και δεν ερχόντουσαν πολύ μεγάλες ποσότητες”.
“Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται με το συγκεκριμένο αυτό φυτό . Το επόμενο λίγο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας. Ο λόγος για τον οποίο μπήκε προληπτικά ένα πλαφόν από κάποιες επιχειρήσεις είναι ακριβώς επειδή γινόντουσαν πολύ μεγάλες παραγγελίες” συμπλήρωσε.