Quantcast
Διάλειμμα εργαζομένων: Κάθε πόσες ώρες χορηγείται - Τι ισχύει - enikonomia.gr
share

Διάλειμμα εργαζομένων: Κάθε πόσες ώρες χορηγείται – Τι ισχύει

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα για το διάλειμμα των εργαζομένων .

Για το θέμα αυτό μίλησε εκ νέου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία”. Όπως είπε το διάλειμμα θα χορηγείται, μετά από 4 ώρες εργασίας, αντί για 6 . Παράλληλα επεσήμανε ότι για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία δεν χρειάζονται μόνο διακηρύξεις, χρειάζονται απτές πολιτικές που να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες στην πράξη.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει:

«Κυρώθηκαν οι Συμβάσεις 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και 190 για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Συστήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ενώ αυτές τις ημέρες προχωρεί η τοποθέτηση Διοικητή στη νέα αυτή ανεξάρτητη αρχή.

Θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία, εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή συνθηκών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Ορίστηκε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια, έναντι των αυτοαπασχολούμενων με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.

Προβλέφθηκε ότι το διάλειμμα θα χορηγείται, μετά από τέσσερις ώρες εργασίας, αντί για έξι.

Κατοχυρώθηκε το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

Όλα αυτά με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που μπορεί να κατηγορήθηκε άδικα, λόγω κομματικού φανατισμού, έκανε όμως συγκεκριμένα βήματα μπροστά ακόμα και για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».

«Πέραν αυτών», ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έθεσε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που δομείται στη βάση του νέου στρατηγικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία 2021-2027 και, ταυτόχρονα, ενσωματώνει τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες.

«Όμως, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι μεταβολές στην οργάνωση της εργασίας και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών του παρελθόντος, όμως, ταυτόχρονα, νέοι κίνδυνοι συνεχώς αναδύονται. Οι νέες προκλήσεις και τα εργατικά ατυχήματα, που εξακολουθούν δυστυχώς να συμβαίνουν, είναι οι λόγοι για τους οποίους στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν εφησυχάζουμε, αλλά με την πολιτική που εφαρμόζουμε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, στοχεύουμε σε συγκεκριμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα για την πρόληψη των ατυχημάτων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Είναι θέμα συνείδησης, είναι θέμα υποχρέωσης απέναντι στους εργαζόμενους» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.