Quantcast
Διαδοχική ασφάλιση: Τι αλλάζει στις πρόωρες συντάξεις - enikonomia.gr
share

Διαδοχική ασφάλιση: Τι αλλάζει στις πρόωρες συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Το γενικό έγγραφο του e- ΕΦΚΑ ( 83427/21-01-2025) βάζει «τέλος » στην πρόωρη συνταξιοδότηση από διαδοχική ασφάλιση χωρίς το απαιτούμενο γενικό όριο ηλικίας  που είναι το 62ο έτος για την μειωμένη σύνταξη και το 67ο έτος που είναι για την πλήρη.

Όπως  αναφέρει το έγγραφο του Φορέα, το όριο ηλικίας που απαιτείται για την κρίση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είναι αυτό που ίσχυε στον (προ της ένταξης στον e-ΕΦΚΑ) φορέα όσων ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι).

 

Το έγγραφο του e- ΕΦΚΑ

Αναλυτικά, το έγγραφο του Φορέα αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του ν. 4387/2016, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 26 του ν.4670/2020, στις περιπτώσεις που στον τελευταίο ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αρμοδιότητας ή οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που απαιτεί η νομοθεσία του και προκειμένου τα συνταξιοδοτικά αιτήματα να κριθούν από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο περισσότερος χρόνος ασφάλισης, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι που ζητούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος να έχουν συμπληρώσει ένα από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπονται από την νομοθεσία του τελευταίου φορέα.

Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους μετά την 01/01/1993 είναι ενιαίες σε όλους τους τέως φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ (όπου από τη νομοθεσία των τέως φορέων προβλέπεται τέτοιος διαχωρισμός), σας γνωρίζουμε ότι το όριο ηλικίας διαβίβασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος της εν λόγω κατηγορίας σφαλισμένων, για τους φορείς αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, πλην του τ. ΟΓΑ και του τ. ΝΑΤ, ορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας τους».

Επίσης επισημαίνεται πως από την 1η Ιανουαρίου του 2017 λαμβάνει υπόψη ο e-ΕΦΚΑ  τον χρόνο ασφάλισης είτε αυτό αφορά τη  θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος είτε τη θεμελίωση με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από την αρμόδια υπηρεσία του ενταχθέντος φορέα ή τομέα ή κλάδου ή λογαριασμού, στην οποία διανύθηκε ο χρόνος ασφάλισης λόγω ιδιότητας ή απασχόλησης.

Tα ψιλά γράμματα που πρέπει να γνωρίζετε 

Επίσης οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος  τα εξής:

  • Ο αριθμός των ημερών ασφάλισης που απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει ο πολίτης μειώνεται στον τελευταίο ενταχθέντα φορέα πριν  υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης ή διακόψει την ασφάλιση, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί από τον e-ΕΦΚΑ με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τελευταίου ενταχθέντα φορέα, τομέα, κλάδου, λογαριασμού.  Αναλυτικά, για την κρίση του δικαιώματος σε σύνταξη λόγω γήρατος, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 ημέρες συνολικά ασφάλισης από τις οποίες  οι 300 κατά τα τελευταία 5 έτη πριν υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης  ή διακοπεί η ασφάλιση  της ασφάλισης  -αντί 1.500 από τις οποίες οι 500 κατά την τελευταία 5 ετία ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.
  • Για την κρίση του δικαιώματος σε σύνταξη λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί 600 ημέρες  ασφάλισης οποτεδήποτε, αντί 1.000 συνολικά εκ των οποίων  οι 300 θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί πριν γίνει διακοπή δραστηριότητας ή απασχόλησης ή υποβληθεί αίτηση  συνταξιοδότησης.
  •  Τα δύο στάδια για τη διαδικασία εύρεσης των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων καταργούνται. Με τις προϋποθέσεις αυτές ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις (1.000 η.α. και 300 η.α., προκειμένου για σύνταξη γήρατος) εξετάζονται ήδη από την έναρξη της διαδικασίας. Εάν όμως δεν πληρούνται οι συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις σε κανέναν από τους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς,  τότε το αίτημα συνταξιοδότησης δεν γίνεται αποδεκτό και δεν εξετάζεται σε δεύτερο στάδιο.

 

Η παράλληλη ασφάλιση

Διευκρινίζεται πως συνυπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης ενός φορέα μόνο όταν υφίσταται υπαγωγή στην ασφάλιση του φορέα αυτού και μετά την 1/1/2017 στον e-ΕΦΚΑ. Παράλληλη ασφάλιση είναι αυτή που έχει πραγματοποιηθεί πριν από την 1/1/2017 σε δύο ή περισσότερους φορείς λόγω παροχής μισθωτής εργασίας ή λόγω άσκησης εκ παραλλήλου μισθωτής και αυτοτελούς ή ελεύθερου επαγγέλματος ή αγροτικής απασχόλησης σε διαφορετικούς φορείς.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η προσμέτρηση χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε μεταγενέστερο της συνταξιοδότησης χρονικό σημείο δεν είναι δυνατή, καθώς η δήλωση περί συνυπολογισμού ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης είναι δεσμευτική για τον ασφαλισμένο.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.