Διαδικασίες – εξπρές για την είσοδο αλλοδαπών εργατών στην Ελλάδα – Τι αλλάζει με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης

εργάτες γης γεωργία

Spencer Scott Pugh / Unsplash

Δίοδο στους ξένους εργάτες, προκειμένου να επανακάμπτουν στην χώρα μας και να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά, ανοίγει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή.

Μέσα από συγκεκριμένες προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, δίνεται η δυνατότητα σε εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό να αποκτά με διαδικασίες – εξπρές νόμιμη είσοδο στην χώρα για να καλυφθούν οι «κενές» θέσεις που υπάρχουν σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός και η οικοδομή.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Παρεμβαίνοντας σε διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης, η Κυβέρνηση επιχειρεί να άρει μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία ενίοτε καθυστερούν ή και αποτρέπουν τη νόμιμη απασχόληση αλλοδαπών εργατών σε εγχώριες εταιρείες.

Έλλειμμα σε εργατικά χέρια

Άλλωστε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται σε μια περίοδο που διαπιστώνεται από φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδας η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να «χτυπάει κόκκινο».

Ενδεικτική είναι η επισήμανση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ότι η έλλειψη εργατικών χεριών συνιστά ένα επείγον πρόβλημα της οικονομίας. Αν δεν καταβληθούν άμεσα προσπάθειες για να καλυφθούν οι περίπου 200.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα, «το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζοντας ότι «μας λείπουν χέρια στις δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή. Αν δεν τα βρούμε άμεσα, θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία».

Αλλοδαποί εργάτες «δύο ταχυτήτων»

Η πλέον σημαντική αλλαγή που προωθεί το υπ. Δικαιοσύνης είναι ότι διαχωρίζει σε εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων» τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να δουλέψουν στην χώρα μας.

Όσοι έχουν εργασθεί στη χώρα εντός της τελευταίας πενταετίας χωρίς να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούν να παίρνουν άδεια εργασίας διαδικασίες – εξπρές και κατά προτεραιότητα σε σχέση με όσους δεν έχουν εργασθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, ή εργάσθηκαν και δημιούργησαν πρόβλημα.

Η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη ικανοποιεί το αίτημα πολλών επιχειρήσεων που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν αλλοδαπούς εργαζομένους και θέλουν να τους καλέσουν εκ νέου, αλλά έως τώρα αντιμετωπίζουν  σοβαρές γραφειοκρατικές δυσχέρειες σαν να καλούσαν τους εργαζομένους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου με θέμα «κατά προτεραιότητα εξέταση αίτησης εργαζομένου που τήρησε τις υποχρεώσεις του» προβλέπει ότι:

Σχετικά με τη γραφειοκρατική διαδικασία από τα προξενεία στο εξωτερικό και τις υπηρεσίες «μίας στάσης» στο εσωτερικό της χώρας, το νομοσχέδιο προβλέπει βελτιώσεις, με κυριότερο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετούν τους αλλοδαπούς που ζητούν να εργασθούν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη περί των δικαιωμάτων και της ίσης μεταχείρισης πολιτών τρίτων χωρών και εποχιακών εργαζόμενων,

 

Exit mobile version