Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης και όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «ήταν μια επιτυχημένη αποστολή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια (σ.σ. μετά το Πάσχα) θα συζητούνται δι΄αλληλογραφίας τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης.
Θα αφορούν
: την Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος (για την οποία έδειξαν
ειδικό ενδιαφέρον οι θεσμοί), την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού,
τις παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη καθώς κι άλλα θέματα του Υπουργείου
Εργασίας και του δημοσίου.
Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, θα φανούν τότε. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δ’ αξιολόγηση και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, χρέος και είδος εποπτείας μετά το μνημόνιο) στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να τις θεσπίσει τον Μάρτιο,. Eπί της ουσίας πάντως θεωρείται αδύνατο σε διάστημα ολίγων
εβδομάδων να καθοριστούν οι τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια.
Οι
εκτιμητές ακινήτων δεν προλαβαίνουν να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους με τις
νέες τιμές μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ μετά θα πρέπει να γίνει σύγκριση των τιμών
που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο
Οικονομικών, δηλαδή τις τιμές από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Μητρώο
Μεταβίβασης Ακινήτων.
Ερωτηθείς για το πότε το ΔΝΤ ενδέχεται να ζητήσει την υλοποίηση κατά ένα έτος νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε πως θα αναμένει τα στοιχεία του α’ τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.