ΔΕΘ: Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών-Τι θα ανακοινωθεί

Κωστής Χατζηδάκης

Σήμερα, Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου στις 10 π.μ θα εξειδικεύσει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τα μέτρα  για τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και από τους αρμόδιους υφυπουργούς, Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά  στην αίθουσα  του 3ου ορόφου στο υπουργείο ( Νίκης 5-7 Αθήνα).

Τα μέτρα

Τα μέτρα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων:

Α. Την ενίσχυση εισοδήματος

-Ασφαλιστικές εισφορές: Aυτές θα μειωθούν κατά 1 μονάδα. Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν κατά 0,5% μονάδα.

-Νέα αύξηση στις συντάξεις: Αυτές θα αυξηθούν  εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου του 2025  από 2,2% μέχρι και 2,5%.To μέτρο αυτό αφορά περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις. Επίσης επισημαίνεται πως μια μέση αύξηση της τάξεως των 15 ευρώ θα έχει ένας ασφαλισμένος που λαμβάνει σύνταξη ύψους  500 ευρώ με 600 ευρώ.  Ενώ μια μέση αύξηση ύψους 30 ευρώ θα έχει κάποιος που λαμβάνει σύνταξη της τάξεως των  1.000 ευρώ με 1.400 ευρώ.

-Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε 670.000 συνταξιούχους:  Αυτό θα δοθεί τον Δεκέμβριο  σε 670.000 συνταξιούχους που έχουν  εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ και που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά. Επίσης επισημαίνεται πως ο κάθε δικαιούχος θα λάβει επίδομα έως και 200 ευρώ.

-Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό:

Αυτός αναμένεται να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω  στα 870 ευρώ από τον Απρίλιο  του 2025 από τα 830 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα στον ιδιωτικό τομέα.  Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο με τον κατώτατο μισθό τότε αυτό φαίνεται πως θα επηρεάσει και τον ελάχιστο βασικό μισθό στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή  ο ελάχιστος βασικός μισθός θα διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου του 2025 στα 870 ευρώ μεικτά από τα 850 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.

-Δημόσιοι υπάλληλοι

Σε κάθε περίπτωση  σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν από την άνοιξη νέες ετήσιες αυξήσεις  στους μισθούς  οι οποίες  σταδιακά θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, όπως εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Αύξηση κατά  20%  στην  αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων

Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

-Η  αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ 

Αυτή θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22% και αυτό ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.

-Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς

Αυτό θα αφορά εκείνους  που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Β. Τους φόρους

1.Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις 

Θα καταργηθεί πλήρως  η επιβολή Τέλους Επιτηδεύματος σε κάθε αυτοαπασχολούμενος  ή σε ατομική επιχείρηση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση  το όφελος που θα έχουν σε ετήσια βάση οι φορολογούμενοι αυτοί θα είναι της τάξεως του 325 ευρώ.  Ωστόσο τέλος επιτηδεύματος θα εξακολουθούν να πληρώνουν:

– 800 ευρώ τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε τουριστικές περιοχές.

– 1.000 ευρώ τα νομικά πρόσωπα που διαμένουν σε περιοχές  που έχουν πληθυσμό περισσότερους από 200.000 κατοίκους.

2.αγρότες 

Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.

Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.

Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

3. Για ακίνητα 

4.Πολίτες

 

Exit mobile version