ΔΕΘ: Ποια φορολογικά μέτρα θα περιλαμβάνει το καλάθι των παροχών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

επαγγελματίες

Τρία  φορολογικά μέτρα  για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να  συμπεριλαμβάνονται στο “καλάθι παροχών” που θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά αυτά εκτιμάται πως θα είναι τα εξής:

1.Τα τεκμήρια φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων:

Φαίνεται πως θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτά. Συγκεκριμένα οι διορθώσεις που θα γίνουν θα αφορούν:

Επιπλέον  εξετάζεται να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού  και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να  υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Με βάση αυτό υπολογίζεται και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.  Σημειώνεται δε πως  το  τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα  αυξήθηκε στα 11.620 ευρώ το 2024 από 10.920 ευρώ  που ήταν το 2023 λόγω  της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Αλλά θα μεγαλώσει και η περίμετρος εφαρμογής της έκπτωσης του 50% που ισχύει σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους.

2.Το τέλος επιτηδεύματος 

Από το 2025 αναμένεται να καταργηθεί πλήρως η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος  στους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο θεσπίστηκε το 2011 κατά την περίοδο των μνημονίων ως έκτακτος φόρος. Αυτό επιβάρυνε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

3. Aσφαλιστικές εισφορές 

Αναμένεται να ανακοινωθούν μειώσεις της τάξεως του  0,5% με  1% στις ασφαλιστικές εισφορές.

 

Exit mobile version