Quantcast
ΔΕΘ: Αναζητείται χώρος για έκτακτες παροχές - Πώς δεν θα ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία - enikonomia.gr
share

ΔΕΘ: Αναζητείται χώρος για έκτακτες παροχές – Πώς δεν θα ανατραπεί η δημοσιονομική ισορροπία

δημοσιεύτηκε:

Περιθώριο ετήσιας αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά περίπου 3% για την περίοδο 2025 – 2028, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως, θα έχει η Ελλάδα, για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα και τα ποσά αυτά αναμένεται να κατανεμηθούν σε στήριξη των ευπαθών ομάδων με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Το 2025, ο προϋπολογισμός θα στοχεύει και πάλι σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ωστόσο ενεργοποιούνται οι δεσμεύσεις του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν μέγιστο όριο αύξησης των καθαρών πρωτο- γενών δαπανών για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι προκύπτουν τα περίπου 3 δισεκατομμύρια αύξησης των δαπανών για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, οι στόχοι επίτευξης των καθαρών πρωτογενών δαπανών θα ενσωματωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που προετοιμάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η συμφωνία των δύο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθεί, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει δημοσιονομικά ρίσκα, ικανά να διαταράξουν την έξωθεν καλή εικόνα της χώρας όσον αφορά τα δημοσιονομικά της μεγέθη και την αποκλιμάκωση του χρέους.

Παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια παροχών στην ΔΕΘ είναι μετρημένα, χώρος για έκτακτες παροχές, χωρίς να διαταράσσεται το αφήγημα της δημοσιονομικής ισορροπίας, αναζητείται διαρκώς. Το πακέτο με τα μέτρα του 2025 που θα ξεδιπλώσει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κλειδώσει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι το πακέτο των μέτρων του επόμενου έτους θα έχει κόστος 870 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, η νέα αύξηση των συντάξεων, η παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις οικοδομές και η καθιέρωση μόνιμης επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες.

Τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν και με την έκτακτη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών των διυλιστηρίων για το 2023, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί μια έκτακτη επιδότηση ύψους 100-200 ευρώ για συνταξιούχους.

Οι εξαγγελίες

Το πακέτο της ΔΕΘ θα ενσωματώνει εξαγγελίες που θα κινούνται στη στήριξη της οικογένειας, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, στη διαχείριση της γήρανσης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ενδυνάμωση και διευκόλυνση της οικονομικής ανεξαρτησίας των νέων.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται:

  • Οι παρεμβάσεις στο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση του επιδόματος παιδιού.
  • Η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με το «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που θα επιδοτήσουν τη δόση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια, σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
  •  Η ενίσχυση, νέων ζευγαριών, πολύτεκνων οικογενειών και δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το πρόγραμμα «Κοινωνικής Αντιπαροχής», με σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαμηλού αντιτίμου από τη «δεξαμενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
  • Λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με αύξηση της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα και του ανώτατου ορίου δαπανών στις 15.000 ευρώ από 10.000 ευρώ.
  • Διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.