ΔΕΘ: Αυτές είναι οι δύο κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων που θα απαλλάσσονται για 3 χρόνια από τον φόρο εισοδήματος – Τι εξετάζεται για τα Airbnb

φόρος

Από την καταβολή του φόρου εισοδήματος αναμένεται να απαλλαχθούν πλήρως για το διάστημα 3 ετών οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν σήμερα στην κατοχή τους” κλειστά”  οικήματα και τα οποία θα τα μισθώσουν.

Αυτό φαίνεται πως θα είναι ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα οποία θα τα εξειδικεύσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα αφορά και όσους θα περάσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια, ύστερα από σχετική εισήγηση που έκανε η ΠΟΜΙΔΑ. Πάντως εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε  ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που εισπράττει ενοίκια από βραχυχρόνια μίσθωση ύψους 20.000 ευρώ τότε θα έχει φορολογικό όφελος 4.600 ευρώ σε ετήσια βάση.

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αναμένεται να αναφέρει τα εξής:

1.Απαλλαγή για 3 χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για τους πολίτες που θα ανοίξουν ” τα κλειστά ” ακίνητα τους αλλά και για εκείνους  που θα  μισθώσουν τα σπίτια τους  σε μακροχρόνια μίσθωση για το διάστημα 3 ετών. Διευκρινίζεται δε πως βασική  προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι τα ακίνητα να είναι  κλειστά από το 2023 μέχρι και σήμερα. Η άντληση των στοιχείων αυτών θα γίνει  από τα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να εντοπισθεί ο αριθμός των δικαιούχων.  Το μέτρο εκτιμάται πως θα αφορά  τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο ενδέχεται να ενταχθούν σε αυτό και τα νομικά πρόσωπα που διατηρούν κλειστά ακίνητα.

2. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για 3 χρόνια θα έχουν και όσοι εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και επιλέξουν τη μακροχρόνια μίσθωση. Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει το ακίνητο να έχει εκμισθωθεί για τουλάχιστον μια 3ετία ως κύρια κατοικία.

Πώς φορολογούνται σήμερα τα εισοδήματα από τα ενοίκια

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα υφιστάμενη νομοθεσία τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με τους εξής συντελεστές: 

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα για το νέο καθεστώς που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση:

-Εάν  κάποιος ” ανοίξει το κλειστό ”  σπίτι  του και το εκμισθώσει έναντι 500 ευρώ (ή 6.000 ευρώ σε ετήσια βάση) τότε θα γλιτώσει 900 ευρώ τον χρόνο από την εφορία. Δηλαδή  θα έχει ένα συνολικό όφελος της τάξεως των 2.700 ευρώ στην τριετία.

-Κάποιος  που είχε ένα ακίνητό σε βραχυχρόνια μίσθωση και έπαιρνε 20.000 ευρώ σε ετήσια βάση, πλήρωνε  4.600 ευρώ στην εφορία  και το καθαρό ποσό διαμορφώνονταν σε 15.400 ευρώ.  Αυτό που εξετάζεται να γίνει πως εάν ο ιδιοκτήτης αυτός μεταπηδήσει στη μακροχρόνια και το μισθώσει έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα, τότε θα έχει ετήσια έσοδα 12.000 ευρώ και ο φόρος του θα είναι μηδενικός για 3 έτη . Δηλαδή, θα γλιτώσει 1.800 ευρώ τον χρόνο.

 

Οι περιορισμοί σε ακίνητα τύπου Airbnb

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  αναμένεται βάλει περιορισμούς  στα ακίνητα τύπου Airbnb σε κορεσμένες περιοχές, κυρίως στην Αττική, μέσω του παγώματος νέων αδειών. προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της  στεγαστικής κρίσης.

Αναλυτικά αναμένεται:

 

 

 

Exit mobile version