Δεύτερη ευκαιρία µε ευέλικτες λύσεις για 20 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια προσφέρουν οι εταιρείες διαχείρισης.
Το ποσό των 20 δισ. ευρώ θα µεγαλώσει τους επόµενους µήνες, καθώς οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις προβληµατικών δανείων ύψους µέχρι 33 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία, όπως ανέφερε το προεδρείο της νεοσυσταθείσας ένωσης των εταιρειών διαχείρισης σε σχετική παρουσίαση την περασµένη Παρασκευή.
Όπως είναι γνωστό, τράπεζες και εταιρείες διαθέτουν χαρτοφυλάκια µε 100 δισ. κόκκινα δάνεια που πρέπει να µειωθούν στα 30 δισ. ευρώ µέχρι το τέλος του 2021, και η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη στη συγκεκριµένη αγορά, η οποία θα αναπτυχθεί περαιτέρω.
Σήµερα 17 εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ άλλες τέσσερις µε πέντε περιµένουν στην ουρά για να αναλάβουν δράση. Αυτές οι 17 εταιρείες απασχολούν 2.000 άτοµα προσωπικό, που αναµένεται σύντοµα να αυξηθεί στα 5.000 άτοµα. Οι εταιρείες διαχείρισης (services) συνεργάζονται µε εισπρακτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία για να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ενωσης Ανωνύµων Εταιρειών ∆ιαχείρισης Απαιτήσεων από ∆άνεια και Πιστώσεις και επικεφαλής της FPS, «θέλουµε να βρούµε λύσεις βιώσιµες. Να δώσουµε δεύτερη ευκαιρία σε αυτόν που θέλει να σώσει το σπίτι του. Αν ο στρατηγικός κακοπληρωτής πιστεύει ότι θα έρθει σε εµάς και θα γλιτώσει, κάνει λάθος».
Ευελιξία
Σύµφωνα µε τους services, οι ανακτήσεις δανείων για τις τράπεζες «είναι δύσκολη υπόθεση». Οι ίδιοι συµπληρώνουν πως οι εταιρείες διαχείρισης είναι πιο ευέλικτες στις λύσεις που προτείνουν, και καθώς δεν υπάρχει ο περιορισµός από τον SSM, µπορούν να προχωρούν και σε «κούρεµα» της οφειλής. «Σε αντίθεση µε τις τράπεζες, οι οποίες κινούνται µε γνώµονα να µην προκαλέσουν πρόβληµα και στο ενήµερο χαρτοφυλάκιό τους, οι servicers µπορούν να προτείνουν πιο βιώσιµες ρυθµίσεις, που θα έχουν στο επίκεντρο το ακίνητο» ανέφερε ο κ. Πανούσης.
Μάλιστα, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, επικεφαλής της εταιρείας Thea Artemis, σηµείωσε πως µεγάλο µέρος των εισπράξεων έχει προκύψει από εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων. «Σε σύνολο χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ, οι ανακτήσεις αφορούν σε 48 εκατ. ευρώ» είπε και προσέθεσε: «Οι πελάτες συνεργάζονται, θέλουν να βρουν λύσεις. Εάν υπάρχουν ακίνητα, τότε αυτά είναι ένα µέσο προς αυτή την κατεύθυνση. Και όλα γίνονται συναινετικά». Σύµφωνα µε τον Αρη Αρβανιτάκη, επικεφαλής της UCI Hellas, η εταιρεία στους δανειολήπτες που αντιµετωπίζουν πρόβληµα στην εξυπηρέτηση του δανείου τους προτείνει να µετακοµίσουν σε ακίνητο µικρότερης αξίας, αναλαµβάνοντας τόσο τα έξοδα της µετακόµισης όσο και την εγγύηση δύο µηνών
Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Έθνος