Quantcast
Δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς: Πότε θα γίνει και ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο - enikonomia.gr
share

Δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς: Πότε θα γίνει και ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο

δημοσιεύτηκε:

Μεταξύ 28 και 29 Μαρτίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς μετά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία με το επίκεντρο να τοποθετείται στις τραπεζικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Kαθημερινή” η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και η ενεργοποίηση του Φορέα Ακινήτων στον οποίο ο οφειλέτης θα πληρώσει ενοίκιο για το ακίνητο του με σκοπό να το εξοφλήσει (sale and leaseback) αναμένεται  να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις , όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές. Καθησυχαστική προς αυτή την κατεύθυνση  για τους θεσμούς υπήρξε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους διαχειριστές  δανείων να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων τα δάνεια των οποίων έχουν εξαγοράσει.

Οι διαπραγματεύσεις

Στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της εξόφλησης των κρατικών εγγυήσεων δανείων που έχουν καταπέσει. Στην ατζέντα θα είναι βεβαίως και τα δημοσιονομικά με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών να διαμηνύουν ότι η πορεία τους είναι ικανοποιητική και δεν αναμένεται να απασχολήσει  τους θεσμούς παρά τις εκλογές και τις παροχές που έχουν γίνει. Ενόψει των εκλογών δεν αναμένεται να ανέβει η θερμοκρασία των διαπραγματεύσεων με τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης να τοποθετείται μετά τη διεξαγωγή τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Στο εκλογικό “κενό” εξουσίας θα πέσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024 -2026 που υποβάλλεται στην Κομισιόν έως τα τέλη Απριλίου, ακολουθούμενο από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διάρκειας 1 έτους επιπλέον 2024-2027 . Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει ήδη στείλει την εγκύκλιο για την προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου από τους φορείς.  Οι απαντήσεις αναμένονται να δοθούν έως τις 6 Μαρτίου.

Ο τωρινός σχεδιασμός προβλέπει ότι τι Πρόγραμμα Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μόνο “σενάριο βάσης “χωρίς μέτρα για τα επόμενα χρόνια καθώς αυτά θα πρέπει να τα αποφασίσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες. Πάντως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος και εφεξής στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ.

Επίσης στην εγκύκλιο προβλέπεται η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% από τον επόμενο χρόνο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.