ΔΕΔΔΗΕ: Αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά – Το σχέδιο για την κάλυψή της

ρεύμα

Αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά τα επόμενα χρόνια με ρυθμό υψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα, λόγω ανάπτυξης του τουρισμού και της οικονομίας, προβλέπει ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά για την περίοδο 2023-2029.

Η αυξημένη ζήτηση θα καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό βραχυπρόθεσμα με γεννήτριες και σε μόνιμη βάση με την σταδιακή διασύνδεση των νησιών, η οποία εκτός των άλλων επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

Οι προβλέψεις του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια με ρυθμό υψηλότερο σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση της αιχμής, δηλαδή της μέγιστης ζήτησης που εμφανίζεται το καλοκαίρι λόγω τουρισμού.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία την υψηλότερη αύξηση ζήτησης στη δεκαετία 2018-2028 αναμένεται να εμφανίσουν η Μεγίστη (+54 %), η Γαύδος (+40,5 %) και τα Αντικύθηρα (+40,1 %) ενώ με υψηλά ποσοστά ακολουθούν και μεγαλύτερα νησιά (ενδεικτικά: Κύθνος +39 %, Ικαρία +24 %, Αμοργός +16,6 %, Χίος 14,5 %).

Η αντίστοιχη μελέτη του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα εκτιμά για την ίδια περίοδο (2018-2028) αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 15 %, αν και τα μεγέθη δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα δεδομένου ότι στη ζήτηση του συστήματος προστίθενται σταδιακά οι καταναλώσεις των νησιών που διασυνδέονται με αυτό.

Το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ προβλέπει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών ως το τέλος της δεκαετίας με εξαίρεση ορισμένων πολύ μικρών που θα παραμείνουν αυτόνομα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό η διασύνδεση των Κυκλάδων (‘Ανδρος, Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Δήλος, Νάξος, Ίος, Σίκινος και Φολέγανδρος, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσι). Ως το 2025 θα διασυνδεθούν οι δυτικές Κυκλάδες (Μήλος, Σέριφος, Κύθνος) και η Σαντορίνη και ως το 2029 τα νησιά του Β.Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Επίσης έχει ολοκληρωθεί από το 2021 η μικρή διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου ενώ η μεγάλη (Ηράκλειο – Αττική) αναμένεται το 2024.

Σε ό, τι αφορά το καλοκαίρι του 2023 ο προγραμματισμός του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης και της απαιτούμενης εφεδρείας ενώ στα νησιά που δεν επαρκεί το τοπικό δυναμικό παραγωγής προστίθενται γεννήτριες (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη). Ο γενικός κανόνας είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης ισχύος που επιτρέπει την συνέχιση της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που τεθεί εκτός λειτουργίας η μεγαλύτερη από τις μονάδες παραγωγής του κάθε νησιού. Επιπλέον, στα νησιά με μεγάλη ζήτηση και τουριστική κίνηση, όπου κατά το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα βλάβες σε περισσότερες από μία μονάδες, με αποτέλεσμα την κατά περιπτώσεις οριακή εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης, εξετάστηκε η δυνατότητα κάλυψης της αναμενόμενης αιχμής ζήτησης και της εφεδρείας των δύο μεγαλύτερων μονάδων, από το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό. Πρόκειται για τα Ηλεκτρικά Συστήματα Ρόδου, Λέσβου, Κω-Καλύμνου, Χίου, Θήρας και Σάμου.

Exit mobile version