Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ φαίνεται πως βρίσκεται σχέδιο για τη φορολογική αντιμετώπιση των φιλοδωρημάτων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” εξετάζονται:
- Να εξαιρεθούν τα μικρά φιλοδωρήματα από τη φορολόγηση. Δηλαδή να θεσπιστεί ένα ανώτατο ύψος ποσών που δεν θα φορολογείται.
- Να δημιουργηθεί κλίμακα φιλοδωρημάτων. Μέχρι ένα ποσό να είναι αφορολόγητο και μετά να υπάρχουν συντελεστές ανάλογα με το ύψος αυτών. Η κλίμακα να είναι αυτοτελής, κάτι που σημαίνει ότι το εισόδημα από τα πουρμπουάρ δεν θα συνδέεται με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
- Να επιβάλλονται ποινές σε όσους δεν θα αποδίδουν τα φιλοδωρήματα αλλά και σε όσους επιχειρήσουν να μεταβάλουν τη σχέση εργασίας.
- Να διαχωρίζονται υποχρεωτικά τα φιλοδωρήματα στο POS. Δηλαδή, αλλού να πληρώνεται ο λογαριασμός και αλλού να καταβάλλεται το tip.
- Να γίνονται διασταυρώσεις από τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιες επιχειρήσεις έχουν παρακρατήσει φιλοδωρήματα.
Μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν στην εφημερίδα “Καθημερινή” πως έχει ξεκινήσει ένα debate για το εάν θα πρέπει να φορολογούνται τα φιλοδωρήματα ή όχι. Η πανδημία διόγκωσε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές παγκοσμίως με αποτέλεσμα τα φιλοδωρήματα να φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Η αλλαγή αυτή δηλαδή, από μετρητά σε κάρτα, περιόρισε αισθητά το εισόδημα των εργαζομένων στις υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία κ.λπ.) με αποτέλεσμα να αντιδρούν ζητώντας να μη φορολογούνται.
Φιλοδωρήματα: Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται δε πως τα φιλοδωρήματα φορολογούνται με νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο την ίδια στιγμή επισημαίνεται πως τα φιλοδωρήματα δεν μπορούν να έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση στο σύνολό τους.
Κι αυτό καθώς υπάρχει σήμερα το πουρμπουάρ στο delivery που φέρνει σουβλάκια και λαμβάνει 1 ευρώ και υπάρχει και το γενναίο φιλοδώρημα της Μυκόνου που φθάνει τα 30.000 ευρώ. Όπως αναφέρουν ελεγκτές, στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους μεγάλα φιλοδωρήματα είναι συνήθως με μετρητά, αλλά εντοπίστηκαν φέτος για πρώτη φορά και σε κάρτες. Σήμερα λοιπόν τα φιλοδωρήματα με κάρτα φορολογούνται, καθώς το προβλέπει η νομοθεσία που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Το ζήτημα όμως είναι εάν τα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ή εάν τα παρακρατεί η επιχείρηση. Ισχύουν και τα δύο.
Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που φιλοδώρημα και λογαριασμός είναι ενιαία και παρακρατούνται από την επιχείρηση. Γι’ αυτό πολλές φορές ο εργαζόμενος παρακαλεί το tip να δοθεί με μετρητά. Στις περιπτώσεις που υπάρχει διαφορετικό «κουμπί» για τα φιλοδωρήματα, συνήθως αποδίδονται κανονικά. Κάθε μήνα η επιχείρηση προχωράει στην παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και τα αποδίδουν στους εργαζομένους. Μάλιστα με έναν τεκμαρτό τρόπο υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ποσού.