Δε μειώθηκαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ- Στα 150 εκ. η δαπάνη το δίμηνο Γενάρη- Φλεβάρη

Δε μειώθηκαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ παρά τη μείωση των εισοδηματικών ορίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου η δαπάνη για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε μείωση των σχετικών κονδυλίων για το ΕΚΑΣ κατά 223 εκατ. ευρώ, στα 678 εκατ. ευρώ, μέσω του περιορισμού των δικαιούχων του κατά 20%. Παρόλ’ αυτά τα δηλωθέντα εισοδήματα το 2015 ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ βάσει των νέων κριτηρίων πρέπει να πληρούν τα εξής:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.

– Το ατομικό φορολογητέο εισόδημα και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

– Το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.

– Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

Exit mobile version