Αναθεωρεί προς τα πάνω ο οίκος DBRS τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2026.
Όπως αναφέρει ο οίκος, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας θα είναι στο 2%.Υπενθυμίζεται δε πως η προηγούμενη εκτίμηση του ήταν στο 1,9%. Ωστόσο ο DBRS δεν αλλάζει τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθεί η οικονομία της Ελλάδας το 2025 και εκτιμά πως θα αναπτυχθεί κατά 2,1%.
Οι προβλέψεις
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, σχεδόν οι μισοί από τους κρατικούς φορείς έχουν κατεβάσει τον πήχη για την ανάπτυξη της χώρας μας του 2025 σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου του 2024. Ενώ τα 2/3 των φορέων αυτών έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την οικονομία της χώρας μας για το 2026, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει κάποιες μικρές αναθεωρήσεις προς τα πάνω, προσθέτει ο οίκος.
Παράλληλα ο οίκος αναφέρεται στο θέμα των δασμών του Τραμπ. Όπως επισημαίνει, 2 μήνες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, οι απειλές για επιβολή δασμών σε συνδυασμό με άλλες διεθνείς εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά το κλίμα των επενδύσεων ενώ καταναλωτές και επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης αβεβαιότητας.
Παρόλο που η διάμεση πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ του 2025 παραμένει αμετάβλητη και η αντίστοιχη για το 2026 μειώθηκε κατά 0,1%, η αβέβαιη κατάσταση στο εμπόριο έχει επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προβλέψεις για άλλες χώρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας για το 2025 έχουν μειωθεί κατά 0,5% για το Μεξικό και κατά 0,2% για τον Καναδά.
Εάν λοιπόν κάποιος διαπιστώσει τις πιο πρόσφατες επικαιροποιήσεις για τις προβλέψεις ανάπτυξης των ΗΠΑ (από την 1η Μαρτίου), θα διαπιστώσει πως η μείωση ήταν περιορισμένη καθώς ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι 2,0% που ήταν προηγουμένως. Ενώ σε γενικές γραμμές οι προβλέψεις για την ανεργία στις ΗΠΑ παραμένουν αμετάβλητες και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό καταναλωτή έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 0,5% το τελευταίο τρίμηνο.
Οι προοπτικές
Επίσης η DBRS αναφέρεται στην οικονομία των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2024, συγκλίνοντας προς τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.
Αλλά και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αναμένεται να δυσκολευτούν το 2025 καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας θα “τρέξει” κάτω του 1%.
Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις οικονομίες λόγω των πρόσφατων ανακοινώσεων για τις αμυντικές δαπάνες ενώ είναι αβέβαιο με τι ρυθμό θα υλοποιηθούν αυτές οι δαπάνες. Αξιοσημείωτο είναι δε πως η οικονομία της Ισπανίας εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2025 και της Πορτογαλίας κατά 2,1%.
Μεταξύ άλλων ο οίκος αναφέρεται στην οικονομία της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας. Όπως επισημαίνεται η Ιαπωνία και η Αυστραλία αναμένεται να εμφανίσουν σημάδια σταθερής ανάπτυξης έως το 2025. Μάλιστα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ιαπωνίας θα επιβραδυνθεί ελαφρώς το 2026 λόγω του χαμηλού δυνητικού ρυθμού ανάπτυξής της.
Οι οικονομίες
Πάντως ο ρυθμός ανάπτυξης οικονομίας ορισμένων μικρότερων χωρών αναμένεται να αναβαθμιστεί μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Δανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα.
Αυτές είναι οι προβλέψεις των κυβερνήσεων των παραπάνω χωρών και αυτές οι οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμούς σημαντικά ταχύτερους από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η υπεραπόδοση δείχνει τη δυναμική αύξηση των καθαρών εξαγωγών στις συγκεκριμένες χώρες αλλά και τις ευνοϊκές συνθήκες για τις εγχώριες επενδύσεις και τη ζήτηση των καταναλωτών.
Παράλληλα, η οικονομία της Αργεντινής αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια δυναμικής ανάπτυξης ύστερα από μια βαθιά ύφεση και η εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές πολιτικές σταθεροποιείται.
Οι αγορές εργασίας
Mάλιστα ο καναδικός οίκος σημειώνει πως σε σχέση με τον Δεκέμβριο, οι περισσότερες προβλέψεις για την ανεργία στις μεγάλες οικονομίες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, παρόλο που σε κάποιες χώρες έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Οι βασικές οικονομίες της Ευρώπης- μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο- εμφανίζουν ελαφρώς δυσμενέστερες προοπτικές για την αγορά εργασίας σε σχέση με την ενημέρωση του Δεκεμβρίου.
Αλλά και το ποσοστό ανεργίας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Φινλανδία και στην Ελβετία έχει αυξηθεί ελαφρώς. Παρ’ όλα αυτά, τα συνολικά ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ιστορικό μέσο όρο των περισσότερων αναπτυγμένων οικονομιών.
Επιπροσθέτως, τα ποσοστά ανεργίας στα περισσότερα κράτη που αξιολογούνται θα παραμείνουν σταθερά ή θα μειωθούν το 2026 σύμφωνα με τις προβλέψεις. Διευκρινίζεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας στις περισσότερες από τις χώρες που αξιολογούνται από τον οίκο.