Quantcast
Δασικά ακίνητα: «Πράσινο φως» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες για μεταβιβάσεις - Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση - enikonomia.gr
share

Δασικά ακίνητα: «Πράσινο φως» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες για μεταβιβάσεις – Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

δημοσιεύτηκε:

Στο… ξεμπλοκάρισμα όσων ακινήτων είχαν χαρακτηριστεί κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως «δασικά» αλλά έπειτα οι ιδιοκτήτες πέτυχαν μέσω των Επιτροπών Αντιρρήσεων τον αποχαρακτηρισμό τους, θα προχωρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πολίτες να μπορέσουν με μια μόνο αίτηση να απεμπλακούν από τη γραφειοκρατία και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της περιουσίας τους (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ο.κ.).

Σήμερα χιλιάδες ακίνητα φαίνονται να ανήκουν στις δασικές υπηρεσίες ακόμα και αν οι εν λόγω εκτάσεις έχουν αποχαρακτηριστεί. Ετσι, ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταφύγει σε μακροχρόνιες και πολυέξοδες δικαστικές διαμάχες ώστε να διασφαλίσει την περιουσία του.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ρύθμιση πρόκειται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα μπει τον Σεπτέμβριο σε δημόσια διαβούλευση και λίγο μετά την ψήφισή του θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών που στη πορεία των χρόνων χαρακτηρίστηκε δασική κάποια έκταση που επηρέαζε το ακίνητό τους. Με βάση αυτή την πράξη χαρακτηρισμού, το Δημόσιο δήλωσε κυριότητα».

«Εκεί ήρθαν οι γνωστές Επιτροπές Αντιρρήσεων και όταν κατέληξαν σε δικαίωση του ιδιοκτήτη έναντι του Δημοσίου το οποίο επέφερε και την πράξη αποχαρακτηρισμού αλλά στο μεταξύ είχε τελειώσει το Κτηματολόγιο, το ακίνητο δεν μπορούσε να επιστρέψει στον πραγματικό του ιδιοκτήτη. Αποτέλεσμα ήταν ο ιδιοκτήτης να καταλήγει στα δικαστήρια, στα οποία ναι μεν δικαιώνεται αλλά είναι παράλογο» αναφέρει ο υφυπουργός.

Με τη διάταξη που θα έρθει, όπως επισημαίνει ο κ. Κυρανάκης, «εφόσον υπάρχει μετεγγραμμένος τίτλος στο παλιό υποθηκοφυλακείο και το Δημόσιο έχει δηλώσει την κυριότητά του μόνο λόγω της χαρακτηρισμένης δασικής έκτασης και υπάρχει πράξη αποχαρακτηρισμού μετά από απόφαση της Επιτροπής Αντιρρήσεων, θα αρκεί για να μεταγράφει ο τίτλος, να εγγράψει το περιουσιακό δικαίωμα, δηλαδή στο λειτουργούν Κτηματολόγιο».

Ετσι, με τη νέα ρύθμιση, κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος έχει επιτύχει την έκδοση απόφασης αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει υπέρ του την εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο, χωρίς ταλαιπωρία και αποφεύγοντας τα δικαστήρια.

Η διαδικασία

Ο ιδιοκτήτης με λίγα κλικ θα μπορεί μέσω μιας αίτησης να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό της έκτασής του. Μόλις το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα υπάρξει ειδική ενότητα στο site του Κτηματολογίου, μέσω της οποίας θα μπορεί να αιτηθεί διόρθωση.

Η διαδικασία θα θυμίζει αυτή της αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Ο πολίτης, αφού μπει στο ktimatologio.gr και στην ειδική ενότητα που θα σχεδιαστεί, θα επισυνάπτει τα απαραίτητα έγγραφα που θα του ζητηθούν και θα αιτείται τον αποχαρακτηρισμό.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.