Για το τι θα κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να μην “κοκκινίσουν” τα δάνεια των πολιτών πέραν την επιδότηση του επιτοκίου ρωτήθηκε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ.
- « Πρώτη παρέμβαση είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Σήμερα που μιλάμε 4.340 νοικοκυριά έχουν ρυθμίσει όλο τους το ιδιωτικό χρέος. Κάθε εβδομάδα γίνονται από 150 μέχρι 250 ρυθμίσεις συμπατριωτών μας.
- Δεύτερη παρέμβαση: Ζητάμε και πιέζουμε κυρίως τους διαχειριστές δανείων να ξανά δουν υφιστάμενες ρυθμίσεις περίπου 600 χιλιάδες συμπατριωτών μας. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί συμπατριώτες μας έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους αλλά λόγω της ανόδου των επιτοκίων δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις της ρύθμισης» απάντησε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στους υφιστάμενους κόκκινους δανειολήπτες.
Τι σημαίνει ότι οι διαχειριστές δανείων θα ξανά δουν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις
Εν συνέχεια εξήγησε τι σημαίνει ότι οι διαχειριστές δανείων θα ξανά δουν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. « Οι διαχειριστές δανείων θα πρέπει να κάνουν βιώσιμες αυτές τις ρυθμίσεις και κυρίως να επικοινωνούν με την κοινωνία. Δηλαδή να είναι συνεπείς στην επικοινωνία με την κοινωνία και να δίνουν γρήγορα ρυθμίσεις. Αυτό για το υφιστάμενο κόκκινο δάνειο » σημείωσε.
Τι θα γίνει με τους δανειολήπτες που είναι ενήμεροι, αλλά κινδυνεύουν να γίνουν κόκκινοι
Μεταξύ άλλων μίλησε και για τους ενήμερους δανειολήπτες. « Για τους δανειολήπτες που είναι ενήμεροι αλλά κινδυνεύουν να γίνουν κόκκινοι επειδή αυξήθηκε πολύ η δόση. Εμείς κάνουμε τα εξής:
- Πρώτον: Υπάρχει το σχήμα που είναι για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Δεύτερον: Την εβδομάδα που μας έρχεται έχω ζητήσει από το τραπεζικό σύστημα και από την Τράπεζα της Ελλάδας να φέρουν επιπλέον βιώσιμες πολιτικές αποδεκτές από την Ευρώπη, γιατί υπάρχει και αυτό το ζήτημα. Οι πολιτικές αυτές θα διευκολύνουν τους πολίτες που πλήττονται πραγματικά από την αύξηση του κόστος δανεισμού αυτών. Πρέπει όμως να γίνει αυτό αποδεκτό και από την Ευρώπη καθώς δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν από 2 χρόνια, προ COVID.
- Και τρίτον: Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να βοηθήσει περισσότερο την κοινωνία και έχει σημαντικά περιθώρια. Ενεργούμε όσο μπορούμε πιο πιεστικά προς το τραπεζικό σύστημα. Να θυμίσω ότι πουθενά στο εξωτερικό δεν μπορεί να επιβάλεις κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά πιέζουμε όλοι ξεκινώντας από τον Πρωθυπουργό δημόσια έτσι ώστε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την ελληνική κοινωνία » είπε.