Δάνεια: «Σπρώχνουν» τα στεγαστικά με χαμηλά σταθερά επιτόκια

δάνεια

Σταθερά επιτόκια, που στην ουσία επιδοτούν τους δανειολήπτες για την απόκτηση στέγης, προσφέρουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να τονώσουν τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Για πρώτη φορά η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπούς, καθώς αποτυπώνεται στις νέες εκταμιεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MoneyPro» της εφημερίδας “Παραπολιτικά”, στο τέλος του α΄ εξαμήνου οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 550 εκατ. ευρώ, ενώ, αν υπολογιστούν και οι εκταμιεύσεις δανείων από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τα νέα στεγαστικά που χορηγήθηκαν ανήλθαν στα 930 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι συνολικά το 2023 τα στεγαστικά δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες ανήλθαν σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 485 εκατ. ευρώ αφορούσαν το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Με τα κυμαινόμενα επιτόκια, που συνδέονται αυτόματα με τα επιτόκια της ΕΚΤ, να έχουν εκτοξευτεί κατά 4,5 μονάδες την τελευταία διετία, το 95% των συμβάσεων στεγαστικών δανείων συνάπτονται σε σταθερά επιτόκια. Τα τελευταία είναι πλέον τόσο χαμηλά -χαμηλότερα ακόμα και των ευρωπαϊκών τραπεζών- που θα δικαιολογούνταν μόνο αν τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν αρνητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, όταν ακόμη τα επιτόκια ήταν αρνητικά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ξεκινήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες έδιναν σταθερά επιτόκια από 2,70% έως 3,90% στην τριετία. Και μάλιστα χωρίς τις εκπτώσεις που προσφέρουν σήμερα στους δανειολήπτες ή τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς πέναλτι. Σήμερα, που το επιτόκιο Euribor βρίσκεται στο 3,5%, το τελικό στεγαστικό σταθερό επιτόκιο θα ήταν αναμενόμενο να βρίσκεται στο 7% και άνω, όπως συνέβαινε αντίστοιχα το 2000.

Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, προσφέρουν πρωτοφανή χαμηλά σταθερά στεγαστικά επιτόκια και μάλιστα σε διάρκειες δανείων που φτάνουν και τα 40 χρόνια. Επιπλέον, δε, δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αλλάξει ανά πάσα στιγμή το σταθερό σε κυμαινόμενο επιτόκιο και να προβεί σε πρόωρη εξόφληση του δανείου χωρίς πέναλτι.

 

Exit mobile version