Την εκτίμηση ότι θα γίνουν σήμερα οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά.
«Οι συζητήσεις με τους τραπεζίτες δεν είναι εύκολες και έχουν και ένταση. Αυτό που θέλω να σας θυμίσω είναι ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέσαμε το πλαίσιο των συζητήσεων με τις τράπεζες. Να υπενθυμίσω αντίστοιχο πλαίσιο μόνο για το κομμάτι των δανειοληπτών προσπάθησε να κάνει η Ισπανία, δηλαδή οικειοθελώς οι τράπεζες να κάνουν μία περίμετρο, στην οποία να βοηθήσουν δανειολήπτες, καμία άλλη χώρα.
Άρα εμείς είμαστε η πρώτη χώρα, η οποία προσπαθούμε ως κυβέρνηση να πιέσουμε το τραπεζικό σύστημα σε μία δύσκολη κατάσταση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να βοηθήσουμε καταναλωτές, δανειολήπτες και καταθέτες τόσο με τις προμήθειες όσο και με τα επιτόκια των καταθέσεων με την πιστωτική επέκταση, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και με την αύξηση του κόστους για τους δανειολήπτες. Θα υπάρξει εκτιμούμε σήμερα μία ανακοίνωση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα δείχνει την κατεύθυνση την οποία θα κινηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και στη βάση αυτής της δήλωσης θα αξιολογηθεί αυτό από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».
Θα κάνει νέα παρέμβαση το υπουργείο Οικονομικών – Η απάντηση Σταϊκούρα
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν η εικόνα δεν τον ικανοποιήσει ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Οικονομικών, θα παρέμβει εκ νέου.
«Στο θέμα της στήριξης των δανειοληπτών, το ερώτημα αν ικανοποιείστε ή όχι δεν απαντάται τόσο εύκολα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα, υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και κουλτούρα πληρωμών. Εκεί πράγματι υπάρχει μία πρόταση, η οποία καλύπτει περίπου 30.000 δανειολήπτες, δάνεια περίπου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δανειολήπτες που εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία με εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ 2017 και εκεί θα υπάγονται οι ενήμερες δηλαδή με καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες οφειλές, με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον δικαιούχο και με διάρκεια 12 μήνες.
Αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί, περνάει από τους επόπτες εντός και εκτός Ελλάδος χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, μην την προσπερνάμε. Πριν από μια βδομάδα επί αυτής της πρότασης, το τραπεζικό σύστημα ήθελε συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, άρα καταφέραμε και περάσαμε αυτή την πρόταση και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Στο ερώτημά σας «ικανοποιείστε ή όχι, θα θέλατε περισσότερο;», νομίζω όλοι θα θέλαμε περισσότερο, αλλά το θέμα είναι αν είναι εφικτό και γιατί σας λέω αν είναι εφικτό διότι όταν οι τράπεζες θα πάνε να υλοποιήσουν αυτό το στοιχείο αυτομάτως σημαίνει και προβλέψεις των τραπεζών για επισφαλείς απαιτήσεις όχι μόνο κόστος στα δάνεια και στις δόσεις αλλά και προβλέψεις. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να κάνουμε κάτι που θα αυξήσει πάλι τα κόκκινα δάνεια γιατί έτσι θα καταγράφονται από τον επόπτη.
Συνεπώς να ξέρετε ότι σε αντιδιαστολή με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια στον κορονοϊό, εκεί υπήρχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διευκόλυνση, ώστε αυτά να μην περνάνε στα «κόκκινα» δάνεια, η βοήθεια της Πολιτείας. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα έχουμε ένα σημαντικό κόστος ξανά για τον κρατικό υπολογισμό ».
Οι συνεπείς δανειολήπτες γιατί να κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό;
Τέλος ρωτήθηκε γιατί οι συνεπείς δανειολήπτες πρέπει να κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό. «Δεν θα μπορούσαν να ρυθμίσουν το ιδιωτικό τους χρέος, αλλά και δεν έκαναν κιόλας διότι απορρίπτονταν οριζόντια. Και να υπενθυμίσω ότι οι κάτοχοι ελβετικού φράγκου που μπαίνουν στον εξωδικαστικό, εκεί οι πιστωτές αυτομάτως τους κάνουν αποδεκτούς», απάντησε, ο υπουργός.