Έρχονται νέες ανακοινώσεις από τις τράπεζες για το θέμα της ρύθμισης στεγαστικών δανείων εν μέσω της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ.
«Πράγματι υπάρχει μια αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκτιμάται ίσως με διαφορετικό βηματισμό ότι μάλλον δεν έχουμε τελειώσει. Θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις μέσα στο 2023 . Θεωρώ ότι δεν θα είναι υπερβολικές αλλά ναι θα είμαστε σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των κρατών, στο κόστος δηλαδή χρηματοδότησης των κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών .
Συζητώντας με το τραπεζικό σύστημα -γιατί επί του συγκεκριμένου θέματος απαγορεύεται να επιβάλεις οτιδήποτε, φαίνεται ότι η περίμετρος αυτών των νοικοκυριών που ήδη έχουν αρχίσει να υποφέρουν από τις αυξήσεις των δόσεων περιορίζεται αλλά δεν είναι και η έκταση, σε αυτούς που είναι κάτοχοι στεγαστικών δανείων συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και φαίνεται αυτοί να είναι περίπου 70 χιλιάδες. Από το 2006 μέχρι και το 2010 πήραν οι περισσότεροι στεγαστικά δάνεια. Εκεί προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στο πρόβλημα διευρύνοντας την περίμετρο των ευάλωτων ώστε να πιάσουμε όσους περισσότερους γίνεται », σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.
Επίσης εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί η ελληνική πολιτεία να πληρώσει τις αυξήσεις των δόσεων αυτών των νοικοκυριών με την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ. Θα απαγορευόταν η ελληνική πολιτεία να πληρώσει την αύξηση των δόσεων αυτών των νοικοκυριών όπως έγινε την περίοδο του COVID με το πρόγραμμα Γέφυρα διότι αυτομάτως αυτά τα δάνεια θα εγγραφούν στο τραπεζικό σύστημα ως κόκκινα δάνεια καθώς δεν είμαστε στην ίδια φάση που ήμασταν στον κορονοϊό, σημείωσε.
«Αναλάβαμε συνεπώς αυτήν την πρωτοβουλία. Και το τραπεζικό σύστημα αναζητά πρόσθετες λύσεις τις επόμενες ημέρες » πρόσθεσε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Δανειολήπτες: Τι εξετάζουν οι τράπεζες για το επιτόκιο Euribor
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι τράπεζες φαίνεται πως επεξεργάζονται ένα σενάριο θέσπισης πλαφόν στο επιτόκιο euribor, δηλαδή στο επιτόκιο βάσης σύμφωνα με το οποίο θα υπολογίζεται και θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά η δόση του δανείου.
Υπενθυμίζεται πως το Εuribor είναι το επιτόκιο βάσης του οποίο υπολογίζει τη δόση του στεγαστικού δανείου των πολιτών που έχει κυμαινόμενο επιτόκιο και αφορά κυρίως αυτούς που εκταμίευσαν τα δάνεια τους από το 2006 έως το 2010. Το μέτρο αυτό θα αφορά περίπου 70 χιλιάδες δανειολήπτες .
Το πλαφόν
Μάλιστα το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως μελετάται αυτό το πλαφόν να μπει στην περιοχή του 2,85% από 3,05% που βρίσκεται σήμερα λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εάν προχωρήσει αυτή η πρόταση τότε αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μείωση του συνολικού επιτοκίου κατά περίπου 20 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,02% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα .
Αξιοσημείωτο είναι δε πως το πλαφόν αυτό αναμένεται να ισχύσει τουλάχιστον για 1 έτος και ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση από τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες ενδεχομένως να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Το παράδειγμα
Μάλιστα η ΕΡΤ παραθέτει παρακάτω ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό το πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη αυτό το σχέδιο.
Για στεγαστικό δάνειο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ με αποπληρωμή 15 ετίας:
- Η δόση πέρυσι τον Ιούνιο ήταν στα 620 ευρώ
- Σήμερα η δόση έχει πάει στα 773 ευρώ λόγω της ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ
- Εάν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, τότε η δόση θα συγκρατηθεί λίγο στα 763 ευρώ αλλά τουλάχιστον θα διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει περαιτέρω άνοδος
Η έγκριση
Ωστόσο το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και από τις εποπτικές αρχές