Quantcast
Δάνεια ΕΚΤ: Μόλις 7,3 δισ. ευρώ ζήτησαν σήμερα οι τράπεζες της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Δάνεια ΕΚΤ: Μόλις 7,3 δισ. ευρώ ζήτησαν σήμερα οι τράπεζες της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Πολύ μικρή ήταν η συμμετοχή των τραπεζών της Ευρωζώνης στη σημερινή έβδομη φάση του προγράμματος στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων της ΕΚΤ (TLTROs) με μηδενικό επιτόκιο.

Το ποσό των δανείων που ζήτησαν οι τράπεζες ανήλθε σε μόλις 7,3 δις. ευρώ, που είναι το χαμηλότερο από την έναρξη του προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε διαψεύσει τις προσδοκίες που υπήρχαν, από την αρχή. Στις δύο πρώτες φάσεις του – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 – οι τράπεζες είχαν δανεισθεί 83 και 130 δις. ευρώ, αντίστοιχα, αλλά τα ποσά αυτά ήταν σημαντικά χαμηλότερα από το προβλεπόμενο πλαφόν των 400 δις. ευρώ.

Στην τελευταία συνεδρίασή της (στις 10 Μαρτίου), η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει μία νέα σειρά TLTROs με επιτόκιο που μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας (-0,4%), πληρώνοντας ουσιαστικά τις τράπεζες για να πάρουν δάνεια, με την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.