“Εκείνο που είχα πει το πρωί είναι ας δούμε πως θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις”, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup και επισήμανε ότι είχε προβλέψει ότι οι εξελίξεις θα ήταν θετικές για την Ελλάδα. “Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συζητήσεις εκ των προτέρων για σενάρια που δεν θα ισχύσουν και αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα που καλό θα είναι να το έχουμε στο μυαλό μας, γιατί κατ΄ επανάληψη το έχουμε κάνει αυτό. Ολη αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα άλλο κλίμα, ενώ δεν υπάρχει λόγος”, σχολίασε ο κ. Μάρδας, λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, για το θέμα της Ελλάδας.
Κληθείς να σχολιάσει τι μέλλει γενέσθαι στο εξής, ο κ. Μάρδας τόνισε ότι “περιμένουμε την ολοκλήρωση των μέτρων που θα προτείνουμε, την εφαρμογή τους” και όπως υπογράμμισε είναι μέτρα που δείχνουν ότι η χώρα επιδιώκει πράγματι να κινηθεί σε μια άλλη τροχιά. “Προσπαθούμε το τρένο της ελληνικής οικονομίας να το σηκώσουμε από τη σιδηροτροχιά του μνημονίου και να την βάλουμε σε μια άλλη, που θα λέγεται αμοιβαία συμφωνία και θα κινείται με έναν άλλο ορίζοντα και άλλη προοπτική”, επισήμανε.
Αναφορικά με όσα διέρρευσαν από το Μαξίμου, για τη χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας από τους εταίρους, εφόσον χρειαστεί, ο κ. Μάρδας τόνισε: “Είχα πει να μη βιαζόμαστε για το τι συμβαίνει με τη ρευστότητα στη χώρα, όπως κατά επανάληψη έχω τονίσει ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μπορούμε να πληρώσουμε στο χρόνο που πρέπει”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι “από τη στιγμή που ανοίξει και αυτό το ντοσιέ καταλαβαίνετε ότι κάποια άλλα σενάρια που είχε η κυβέρνηση στο μυαλό της -τεχνικές λύσεις-, τα οποία βέβαια δεν αφορούν σε καμία περίπτωση την έξοδο της χώρας απο το ευρώ, παραμένουν για να υφίσταντα και ας είναι σενάρια επί χάρτου”.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το νομοσχέδιο των 100 δόσεων ο κ. Μάρδας επεσήμανε “είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον νομοσχέδιο για πολλούς φορείς. Ακόμα και σήμερα μου ήρθαν, για να τα διαβιβάσω στην κ. Βαλαβάνη, διάφορες θέσεις που θα μπορούσαν να ήταν βελτιώσεις. Όπως τόνισε και η αρμόδια υπουργός, στο όνομα της τελειότητας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν χάθηκε ο κόσμος να πάει λίγο πιο μακριά”.
Σχετικά με τη διαμόρφωση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Μάρδας είπε: “ας δούμε πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα δείτε το αποτέλεσμα. Σε τελική ανάλυση οι διαπρεαγματευτές έχουν διάφορα εργαλεία στα χέρια τους και μπορούν να διαφοροποιήσουν τις όποιες θέσεις τους, που κινούνται βέβαια κάποιων συγκεκριμένων στόχων”.
Για την εξωστρέφεια, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολιτικές που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όπως “να δημιουργηθεί ένας χώρος, ένα σύνολο ανθρώπων που να αποτελεί σύμβουλο για τις εξαγωγείς και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ