Quantcast
CrossBorder Capital: Πολύ μικρές οι εκροές κεφαλαίων εκτός Ελλάδας - enikonomia.gr
share

CrossBorder Capital: Πολύ μικρές οι εκροές κεφαλαίων εκτός Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο δίμηνο συνοδεύθηκε από μικρές εκροές των κεφαλαίων που αναλήφθηκαν στο εξωτερικό, γεγονός που σημαίνει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένουν στην Ελλάδα, αναφέρει η ερευνητική εταιρεία CrossBorder Capital με έδρα το Λονδίνο. 

“Δν είναι η καταστροφή που πολλοί φοβόντουσαν”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Χάουελ.

Η CrossBorder Capital αναφέρει ότι τα κεφάλαια που έφυγαν από την Ελλάδα τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 177 εκατ. δολάρια έναντι 166 εκατ. δολαρίων τον Δεκέμβριο και 149 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο – ποσά που είναι πολύ μικρότερα από τα περίπου 2,4 δισ. δολάρια που είχαν φύγει τον προηγούμενο Αύγουστο.

“Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο σταθερή απ’ ότι φοβόνταν πολλοί. Είναι πιθανό ότι τα χρήματα σηκώθηκαν από τις εγχώριες τράπεζες και τοποθετήθηκαν  σε ξένες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά είναι λίγες οι ενδείξεις ότι η οικονομία αιμορραγεί από κεφάλαια”, δήλωσε ο Χάουελ. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι υπήρξε περαιτέρω μείωση 12 δισ. ευρώ.

Τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα δήλωσαν στο Ρόιτερ ότι οι εκροές καταθέσεων μειώθηκαν τον Φεβρουάριο. 

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.