Αν κάποιος έχει την αίσθηση ότι ξαναζεί τους κινδύνους της αγοράς από τη Μεγάλη Ύφεση και την κρίση της Ευρωζώνης, είναι γιατί όντως συμβαίνει.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ο δείκτης παγκοσμίου ρίσκου βρέθηκε σε επίπεδα «πανικού» για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Credit Suisse.
Αυτό είχε ξανασυμβεί, σύμφωνα με το MarketWatch, όταν οι επενδυτές φοβήθηκαν για μια διάσπαση της ευρωπαϊκής συνοχής και με την κρίση της Ελλάδας. Πριν από αυτό ο δείκτης είχε φτάσει επίσης στα επίπεδα πανικού και με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, τις επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ και μετά από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987.
Αυτή τη φορά, ο Δείκτης Global Risk Appetite της Credit Suisse έφτασε στα ίδια επίπεδα όταν οι επενδυτές φοβήθηκαν μια μεγάλη ύφεση της κινεζικής οικονομίας και κατάρρευση στις τιμές των εμπορευμάτων.
«Η παγκόσμια ανάπτυξη», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «δεν είναι ένας ισχυρός υποστηρικτικός παράγοντας για επικίνδυνα assets τώρα» υποστηρίζει αναλυτής.
«Η αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στις επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών και στις τιμές των εμπορευμάτων. Και ένα ισχυρό δολάριο οδήγησε πολλούς εξαγωγείς σε όλον τον κόσμο να δουν μείωση των εσόδων» τονίζουν οι ίδιοι.
Αναλυτές της Credit Suisse υποστηρίζουν πως ο πανικός συνήθως είναι μια υπεραντίδραση σε βραχυπρόθεσμα γεγονότα, που ανοίγει μια ευκαιρία για αγορές σε φθηνότερες τιμές.
«Αν ο πανικός επιμένει, μπορεί να αλλάξει το outlook της παγκόσμιας ανάπτυξης προς το χειρότερο. Ο συνεχόμενος πανικός και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί και να επηρεάσει τη στάση της FED» τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές.