Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν τα προβλήματα της Ελλάδας και για το τρίτο πρόγραμμα καθώς η χώρα βρίσκεταικαι πάλι σε κόντρα με τους δανειστές της.
Αυτό μεταδίδει το CNBC σε ρεπορτάζ του που φέρνει τον τίτλο «Όχι πάλι, η Ελλάδα διαφωνεί με τους δανειστές». Σύμφωνα με το CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία για μια συνεδρίαση, αλλά υπάρχει μια αίσθηση του «επείγοντος» για το ελληνικό ζήτημα.
Ένα σημαντικό εμπόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Θεσμούς είναι το τι πρόκειται να συμβεί αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018.
Οι δανειστές θέλουν ένα προληπτικό σχέδιο που θα γίνει νόμος και το οποίο αυτομάτως θα προχωρά σε περικοπές δαπανών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν «πιάσει» τους στόχους, αλλά η Ελλάδα τονίζει ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει επί μίας υποθετικής βάσης. Επίσης, πρότεινε μια «αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση» που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε μια τέτοια περίπτωση αλλά το ΔΝΤ επιμένει για νομοθέτηση.
«Οι δανειστές θέλουν να δουν ένα μενού αξιόπιστων και συγκεκριμένων μέτρων που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων χωρίς μηχανισμούς αυτόματης πυροδότησης (αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018)» έγραψε σύμφωνα με το CNBC ο Wolfgango Piccoli, πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo.
«Αυτό είναι σημαντικό, κυρίως γιατί χωρίς αυτό το προληπτικό πακέτο, οι δανειστές δεν θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους που απαιτεί η Αθήνα και κυρίως το ΔΝΤ, το οποίοι πιστωτές προσπαθούν να κρατήσουν εντός προγράμματος» πρόσθεσε.
Ο Daniel Morris, υπεύθυνης στρατηγικών επενδύσεων στην BNP Paribas, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι θα βρεθεί κάποιου είδους λύση για να σπάσει ο πάγος. «Έχουμε βρεθεί και κατά το παρελθόν σε αυτό το σημείο και το μοτίβο φαίνεται να είναι πως θα κινηθούμε προς την διορία και θα υπάρξει κάποια ανησυχία αλλά πιστεύω ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές τώρα είναι πως δεν πρόκειται για κάποια επιστροφή στην κρίση της ευρωζώνης όπως το 2011 και το 2012» σημείωσε, προσθέτοντας πως στο τέλος η ευρωζώνη θα έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με την Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα είναι σε θέση να πουλήσει στο δικό του κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) οποιοδήποτε σχέδιο για το προληπτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει όπως προτείνει η Αθήνα οριζόντιες περικοπές 5%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη από το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Από την άλλη, οποιοδήποτε σχέδιο θα αναγκάζει την Αθήνα να δεσμευτεί σε εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα, όπως θέλουν οι δανειστές, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πουληθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος εκλογών θα αυξηθεί πάλι» προειδοποίησε.