Την μεικτή εικόνα των οικονομιών της Ευρωζώνης περιγράφει το CNBC. Όπως αναφέρει, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή πέφτουν, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και το «παράδοξο» του 0,8% της ελληνικής οικονομίας.
Πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Πιο συγκεκριμένα η οικονομία αναπτύχθηκε σε ποσοστό μόλις 0,3% από 0,4% που προβλεπόταν σε παλαιότερη ανάλυση στο Reuters.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την Ελλάδα χθες, όπως αναφέρει το CNBC, η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν της τάξεως του 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο- παρά το γεγονός ότι εμφάνισε μηδενική ανάπτυξη μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και επιβράδυνση κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του 2014.
«Οι αριθμοί για την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικοί» υποστηρίζουν οικονομολόγοι της Daiwa Capital Markets, με την έμφαση στο πραγματικό ΑΕΠ (που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) να δείχνουν την οικονομική εικόνα της χώρας.
Επιπλέον τα στοιχεία για τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο αναμένονται επιδεινωμένα. «Με την επιβολή των capital controls στα τέλη Ιουνίου, το λογικό είναι η οικονομία να έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα στις αρχές του τρίτου τριμήνου» λένε οι οικονομολόγοι.
Η Γερμανία απογοητεύει, η Φινλανδία συρρικνώνεται
Τα πρώτα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας έδειξαν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Σε αυτό συνέβαλε το αδύναμο ευρώ, αλλά και το θετικό πρόσημο στις εξαγωγές. Παρόλ’ αυτά η γερμανική οικονομία δεν πέτυχε ανάπτυξη 0,5%, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές στο Reuters.
Στο μεταξύ, το γαλλικό ΑΕΠ για την ίδια χρονικό περίοδο, έδειξε ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη, χωρίς να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη 0,2%.
Το ενδιαφέρον είναι πως η μόνη χώρα της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο ήταν η Φινλανδία. Η οικονομία της επιβραδύνθηκε κατά 0,4% μεταξύ Απριλίου- Ιουνίου, συνεχίζοντας στην υφεσιακή γραμμή που παρουσιάζει η χώρα ετησίως από το 2012.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η εικόνα στην Ευρωζώνη είναι μεικτή. Οι έρευνες δείχνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κυρίως λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στην Ισπανία και της στέρεης γερμανικής οικονομίας. Ωστόσο, εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι ότι η ανάκαμψη είναι πολύ κοντά. Στην πραγματικότητα, θεωρούν πως είναι περισσότερο πιθανό η ανάπτυξη στην περιοχή συνολικά να παρουσιάσει επιπλέον επιβράδυνση στο δεύτερο μισό του έτους.