Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και λάθη έχουν γίνει και από τους Ευρωπαίους- που δεν χειρίστηκαν την ελληνική κρίση με έναν «λογικό» τρόπο- και από τους Έλληνες που προκάλεσαν σημαντική ζημιά με το να αντιστέκονται στο πρόγραμμα για τόσο μεγάλο διάστημα, υποστηρίζουν στο CNBC Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο ενόψει της συνάντησης του αυριανού Eurogroup, όπου σημαντικά ζητήματα, όπως η βραδεία οικονομική ανάπτυξη, η ανεργία και τα ζητήματα της Κύπρου και της Ελλάδας θα τεθούν επί τάπητος.
Η συνάντηση είναι η πρώτη μετά τις χαώδεις συζητήσεις του καλοκαιριού στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ύψους 86 δισ. ευρώ, συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και ψηφίστηκε από αρκετά ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό.
Ωστόσο, δε συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στο ότι το τρίτο πρόγραμμα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις είπε στο CNBC σήμερα ότι ο χειρισμός της ελληνικής οικονομικής κρίσης απέτρεψε τη χώρα του από το να «μπει» στην Ευρωζώνη των 19. Η Τσεχία είναι μέλος της διευρυμένης Ε.Ε., αλλά δε χρησιμοποιεί ως νόμισμα το ευρώ.
«Όλοι ήξεραν ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει και έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη και ότι το πρόβλημα θα βρίσκεται ξανά στο τραπέζι σε μερικά χρόνια, άρα είμαι κατά της εισόδου στην Ευρωζώνη» υποστήριξε ο ίδιος.
«Είναι δύσκολο να εξηγήσω στον λαό ότι πρέπει να εγγυηθούμε για το χρέος της Ελλάδας» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «το ελληνικό πρόβλημα επιλύθηκε με πολιτική απόφαση, δεν ήταν μια πραγματικά ή λογική λύση».