Clicκ away στο λιανεμπόριο: Οι πρώτες αντιδράσεις – “Η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι”

Απογοήτευση και δυσαρέσκεια για το μερικό ιδιότυπο άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click away εκφράζουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου. Για μέθοδο που λειτουργεί “συμπληρωματικά” και “δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς” κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.
“Εξανεμίστηκε η συγκρατημένη αισιοδοξία ξαφνικά και η απειλή του αδιεξόδου εμφανίστηκε περισσότερο απειλητική από ποτέ” τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης και προσθέτει ότι “η λειτουργία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, ήταν θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις της περιφέρειας Αττικής και όχι μόνον”. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά με τη σειρά του υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν “κυνικό τρόπο εξόντωσης του λιανεμπορίου”.

Καφούνης: Συστήματα τύπου click away δεν υποκαθιστούν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς
“Συστήματα τύπου “click away”, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς”, δήλωσε με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. Αναλυτικά ο κ. Καφούνης δήλωσε:
“Αντιλαμβανόμαστε ότι ύψιστο αγαθό και προτεραιότητα είναι η υγεία. Για τα θέματα αγοράς τόνισε όμως ότι το εμπόριο αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο σε όλη την επικράτεια και ουσιαστικά παραμένει ακόμα κλειστό. Συστήματα τύπου “click away”, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς. Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη και πρέπει να βρούμε πειστικές απαντήσεις για τους συναδέλφους μας, που έχουν ένα συνοικιακό κατάστημα, που το επισκέπτονται 4-5 άνθρωποι την ημέρα. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να επανέλθουμε με νέες προτάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, για το μέλλον και την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων, που αυτή τη στιγμή βλέπουν ορατό τον κίνδυνο του αφανισμού τους και αποκτά ακόμα περισσότερη σπουδαιότητα η πρόσφατη ολοκληρωμένη πρόταση μας προς τον Πρωθυπουργό».
Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Κυνικός τρόπος εξόντωσης του λιανεμπορίου

Με αφορμή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για παράταση κλειστών καταστημάτων και τη λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο «click away», ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά υποστηρίζει ότι “θεωρούμε εμπαιγμό από πλευράς Κυβέρνησης το άνοιγμα μικρών καταστημάτων με την εντελώς ανεδαφική και ανεφάρμοστη λύση του «click away», αφού τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουμε τις προϋποθέσεις ή την ηλεκτρονική παρουσία για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μέθοδο που μας επιβάλλεται. Οι ανακοινώσεις για εμάς, μεταφράζονται ουσιαστικά σε μια ολική καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια και με κυνικό τρόπο στον οικονομικό θάνατο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να δώσουν την παραμικρή ανάσα στην αγορά με το συντριπτικό χτύπημα που δέχεται. Βλέπουμε πλέον τα λουκέτα στον κλάδο μας να είναι η νέα πραγματικότητα, που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά και δυστυχώς κινούμαστε σε μία τέτοια καταστροφή που τελικά φαντάζει σαν ένα καλοστημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς υπέρ των ισχυρών. Επικαλούμαστε τα λόγια του κ. Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δηλώσει πως ο ιός δεν μεταδίδεται στα μικρά μαγαζιά και ήμασταν πραγματικά τέλεια προετοιμασμένοι τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας να αντιμετωπίσουμε τον διαφαινόμενο κίνδυνο και να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πελατών μας. Δυστυχώς γελαστήκαμε, γιατί φαίνεται περίτρανα ότι αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς και ο χρόνος μας δυστυχώς ολοένα και λιγοστεύει”.

Κορκίδης: Αναγκαστικά θα έχουμε στις γιορτές μόνο μια πολύ περιορισμένη «υβριδική» λειτουργία

“Απογοήτευση, απελπισία και ανεπίλυτα προβλήματα προκαλεί η αρνητική εξέλιξη με την αναγκαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις γιορτές. Η συγκρατημένη αισιοδοξία εξανεμίστηκε ξαφνικά και η απειλή του αδιεξόδου εμφανίστηκε περισσότερο απειλητική από ποτέ. Η λειτουργία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, ήταν θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες επιχειρήσεις της περιφέρειας Αττικής και όχι μόνον. Όμως παραμένει απόλυτη προτεραιότητα όλων η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Είναι επίσης γεγονός, πως επιδημιολόγοι, Κυβέρνηση και έμποροι βρεθήκαμε μπροστά στο δίλλημα, εάν θα πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και να μείνουμε ανοιχτά ή να ανοίξουμε βιαστικά και να αναγκαστούμε να «ανοιγοκλείνουμε» στη συνέχεια. Ο προσεκτικός, αλλά αργός και δύσκολος δρόμος εξόδου από τη καραντίνα Νο2 φαίνεται να είναι μονόδρομος, ώστε να μην μας οδηγήσει σε τραγική υποτροπή μέσα στις γιορτές και σε καραντίνα Νο3” τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης και προσθέτει:

“Το βιαστικό άνοιγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα και μεγαλύτερο κλείσιμο, αλλά ένα προσεκτικό άνοιγμα πριν τα Χριστούγεννα θα έδινε σίγουρα μεγάλη ανάσα και τη δυνατότητα να σωθεί κάτι από τον εορταστικό τζίρο των περίπου 3,5 δις ευρώ. Εάν βεβαίως οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεπαν, θα ήταν για πολλούς λόγους «ευχής έργον» να ανοίξουν, έστω τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τόσο για την οικονομία, όσο και για τη ψυχολογία του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό από μίνι έρευνα στην Αττική πως το 55% των καταναλωτών προτάσσουν την ασφάλεια από το άνοιγμα της αγοράς και το 45% το προτιμά, όχι γιατί αγνοεί τον κίνδυνο διασποράς, αλλά για τη ψυχολογική τόνωση από το έστω και περιορισμένα, εορταστικό κλίμα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των πόλεων. Η κυβέρνηση βεβαίως οφείλει να παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και όχι υπό τη πίεση των ημερομηνιών των εορτών. Ωστόσο, σωστά αποφάσισε το μικρής κλίμακας άνοιγμα, για τα 110 αμιγώς εποχικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, κουρεία και τα 1784 συνοικιακά βιβλιοπωλεία. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το γ´ τρίμηνο επιβεβαιώνουν πως η ελληνική οικονομία εξαρτάται από την εσωτερική κατανάλωση, με αύξηση 14% συγκριτικά με το β´ τριμήνου του πρώτου lockdown και +1,6% από πέρυσι. Οι επιπτώσεις λοιπόν της παράτασης του 2ου lockdown κατακρημνίζει τη κατανάλωση και τον τζίρο της αγοράς, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία του δ´ τριμήνου, ξαναγράφοντας τον προϋπολογισμό. Είναι πλέον σαφές πως τα επόμενα βήματα θα είναι προσεκτικά και επώδυνα, με τον αρχικό σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της αγοράς, δυστυχώς να ανατρέπεται. Έτσι αναγκαστικά θα έχουμε στις γιορτές μόνο μια πολύ περιορισμένη «υβριδική» λειτουργία, μέσω του «click away» για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, που βεβαίως δεν αντισταθμίζουν επ´ουδενί την φυσική παρουσία του καταναλωτή σε ένα κατάστημα. Είναι γεγονός πως οι οικονομικές μας ανάγκες απαιτούσαν τη λειτουργία της αγοράς, η ψυχολογία μας το θέλει πολύ, η οικονομία το χρειάζεται, αλλά η λογική λέει να προτάξουμε την υγεία και να δείξουμε εμπιστοσύνη σε όσα προτείνουν οι ειδικοί στη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση οι καταστηματάρχες της Περιφέρειας Αττικής αν και απογοητευμένοι, θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν με κάθε ασφαλή και δυνατό τρόπο στις χριστουγεννιάτικες ανάγκες των πελατών τους.

Η πρόταση για τρία πρόσθετα μέτρα

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ Αττικής πρότεινε στη κυβέρνηση «τρία αντίμετρα» για την οικονομική ανακούφιση των εμπόρων, επαγγελματιών και κυρίως όσων ΜμΕ δεν θα ανοίξουν τις ημέρες των εορτών, ως ακολούθως:
1. Ένταξη των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης με αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων όπως προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο σε όσους έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους, με κυβερνητική απόφαση.
2. Να χρησιμοποιηθεί ο ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών, του οποίου το υπόλοιπο ξεπερνάει το ποσόν των 500 εκ. ευρώ, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογα με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και άλλους κλάδους ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι για ακριβώς γιαυτόν τον ειδικό σκοπό.
3. Παράταση καταβολής της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Ταυτόχρονα για τη χρήση από όλους της μεθόδου «click away» να δοθεί στη λιανική αυτομάτως μέσω Taxisnet ο ΚΑΔ 52.61.11 για διαδικτυακές ή τηλεφωνικές πωλήσεις σε όσους δεν διαθέτουν. Δεν υπάρχει μέτρο που να αναπληρώνει τις απώλειες μιας κλειστής επιχείρησης, αλλά τουλάχιστον αυτά τα ελάχιστα δίκαια, εφικτά και άμεσα μέτρα στήριξης, έστω και προσωρινά μπορούν να βοηθήσουν.
Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη
Μετά τις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις ο Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση αποτελούν πλήγμα για τον κόσμο της Αγοράς και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας και ευνοούν με τρόπο προκλητικό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρίες με τις αλυσίδες καταστημάτων.
Η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όπως της έχουμε ζητήσει και θα περίμενε κανείς. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τον καταναλωτή που επισκέπτεται μία Τράπεζα, ένα σούπερ- μάρκετ ή ένα κατάστημα τροφίμων από αυτόν που εισέρχεται σε ένα κατάστημα δώρων, υποδημάτων ή ρούχων.
Επίσης, είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους “click away”, ενώ για τους μεγάλους της Αγοράς αυτό θα γίνει ένα μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις».


Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με αφορμή την απόφαση για λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click away. Αναλυτικά:
«Κύριε Υπουργέ, Δυστυχώς για μας που αποφασίσαμε να επιχειρούμε στην Ελλάδα, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αποφάσισε την τακτική των διαχωρισμών. Η απόφαση της λειτουργίας της αγοράς με το click away αφορά μόνο το 15% των επιχειρήσεων που διατηρούν e–shops και θα είναι οι κερδισμένοι-χαμένοι αυτών των εορτών. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην απόλυτη καταστροφή.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη σημερινή απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι στη ζωή φυσικά προέχει η υγεία αλλά σε δεύτερο λόγο έρχεται η οικονομία. Και χωρίς πραγματική οικονομία δεν υπάρχει επιβίωση στον τόπο.
Όμως ο κύβος ερίφθη και ο χριστουγεννιάτικος τζίρος, ανοίγει την πόρτα της καταστροφής στο 85% των επιχειρήσεων. Καθιστούμε την κυβέρνηση υπεύθυνη και για την υγεία μας και για την οικονομική μας επιβίωση και την καλούμε να αναλάβει την ευθύνη της απόφασής της.
Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα. Η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Σας είχαμε επισημάνει με επιστολή μας στις 21/4/2020, στην περίοδο του πρώτου lockdown, μια πλατφόρμα σωτηρίας της αγοράς. Δεν εισακουστήκαμε και ακολουθήσατε μεθόδους που δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα. Σας την ξαναστέλνουμε πιστεύοντας ότι σήμερα, όσο ποτέ, είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας για να μην χαθούν, εδώ που φτάσαμε, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, πράγμα το οποίο είμαστε σίγουροι ότι είναι ο εφιάλτης ημών και της κυβέρνησής σας».


Exit mobile version