Quantcast
Χρυσόγονος για αρνητές εμβολίου: Nόμιμη η αργία ή διαθεσιμότητα μέχρι το “τείχος ανοσίας” - enikonomia.gr
share

Χρυσόγονος για αρνητές εμβολίου: Nόμιμη η αργία ή διαθεσιμότητα μέχρι το “τείχος ανοσίας”

δημοσιεύτηκε:

Τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη περί ευχέρειας απολύσεως εργαζομένων που δεν εμβολιάζονται έναντι του κορονοΐού σχολίασε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου “φοβάμαι ότι το κράτος μας λειτουργεί κατά τρόπο επιπόλαιο και ερασιτεχνικό” και επεσήμανε ότι “το κράτος θα πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο για την ανάγκη εμβολιασμού και να γίνει μια συστηματική οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης από τους ειδικούς μέσα από την τηλεόραση και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες“.
Σε ερώτηση εάν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο απάντησε τα εξής: “Κατά κυριολεξία είναι υποχρεωτικό, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να γίνει. Τι σημαίνει κατά κυριολεξία είναι υποχρεωτικό: είτε φυσικός εξαναγκασμός, δηλαδή να συλλαμβάνει η αστυνομία τους αρνητές και να τους πηγαίνει με το ζόρι στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο να εμβολιαστούν δια της βίας. Δεν το συζητάμε αυτό. Ούτε καν θα έλεγα ότι συζητιέται η απειλή ποινικών κυρώσεων, να σου πουν δηλαδή ότι εάν δεν εμβολιαστείς μέχρι τις τάδε του μηνός θα είναι ποινικό αδίκημα”.
Για τις απολύσεις
Όσον αφορά στο εάν μπορεί να απολυθεί κάποιος επειδή δεν δέχεται να εμβολιαστεί είπε τα εξής “Αυτό κατά την άποψη μου θα ήταν υπέρμετρος περιορισμός των συνταγματικών δικαιωμάτων του αρνητή του εμβολίου”.
“Ελπίζουμε ότι αυτή πανδημία θα τελειώσει με το χτίσιμο τείχους προστασίας σε μερικούς μήνες, σε 1 -2 χρόνια. Πάντως ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι το παρoδικό .Θα φανεί βέβαια στην πορεία γιατί μπορεί να υπάρξουν μεταλλάξεις κλπ προς το παρόν αυτό ελπίζουμε.’ Άρα η αντιμετώπιση η σωστή μέσα στα συνταγματικά πλαίσια κατά την προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα έπρεπε να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα ο εργαζόμενος προφανώς με δραστική μείωση των αποδοχών τις οποίες σε αυτήν περίπτωση δεν θα έπρεπε να τις καταβάλει ο εργοδότης αλλά θα μπορούσε να τις καταβάλει ένα ταμείο ανεργίας, το κράτος δηλαδή ουσιαστικά για ένα διάστημα που θα επιτευχθεί έως ότου περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας .Η απόλυση είναι ένα μέτρο οριστικό, είναι για μια ζωή , είναι για 20-30 χρόνια για κάποιους ανθρώπους”, συμπλήρωσε και σημείωσε ότι “Το Σύνταγμα ακριβώς καθιερώνει ακριβώς την Αρχή της Αναλογικότητας, λέει δηλαδή ότι μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί στα συνταγματικά δικαιώματα αλλά οι περιορισμοί αυτοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα μέτρο, το μέτρο της αναγκαιότητας, τι είναι αναγκαίο”.
“Το να πει ο εργοδότης ότι θα απολύσει τον εργαζόμενο μια και καλή επαναλαμβάνω μπορεί να σημαίνει για τα 20-30 χρόνια , είναι κάτι οριστικό έτσι, κατά την γνώμη μου είναι υπέρμετρο πρέπει να λάβει μέτρα για τη διάρκεια της πανδημίας , μπορεί να τον βγάλει εκτός ας πούμε”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αυτό είναι ένα κίνητρο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα και πάλι σας μιλάω με επιφύλαξη διότι δικαστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν επί του θέματος .Κατά πάσα πιθανότητα φαντάζομαι ότι θα γίνει δεκτό από τα δικαστήρια ότι είναι συνταγματικό, το να τεθούν σε αργία, διαθεσιμότητα κλπ με δραστική μείωση των αποδοχών οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.