Σχέδιο για νέα ρύθμιση οφειλών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στοχεύοντας στην αναχαίτιση του κύματος των απλήρωτων φόρων, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν σπάσει το φράγμα των 108 δισ. ευρώ, την ώρα που η ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά.
Είναι εντυπωσιακό πως στην Εφορία χρωστούν 3.926,439 οφειλέτες και οι 9 στους 10 χρωστούν έως 10.000 ευρώ, που με μια «ελκυστική» ρύθμιση θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη σταδιακή αποπληρωμή τους. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προτεραιότητα θα δοθεί στους οφειλέτες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια οικονομικής δυσπραγίας.
Το σχέδιο για τις οφειλές προς το Δημόσιο
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, γι’ αυτούς, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο, ειδικό πλαίσιο διακανονισμού χρεών, προκειμένου να τους βοηθήσει να ανακάμψουν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις. Καινοτομία του πλαισίου αποτελεί η παροχή συμβουλευτικής καθοδήγησης μέσω voucher. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να στηρίξει όσους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, παρέχοντάς τους εξατομικευμένη καθοδήγηση για την επιλογή της βέλτιστης λύσης.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία θα προσφέρει πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές δυνατότητες αναδιάρθρωσης χρεών. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται στον μπλε φάκελο που παρέδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, με στόχο την άμεση υλοποίησή τους. Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, οδηγώντας στη συνεχή συσσώρευση χρεών.
Η πάγια ρύθμιση για ρύθμιση οφειλών
Ωστόσο, η μοναδική διαθέσιμη επιλογή είναι η πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών. Γι’ αυτό και κρίνεται σκόπιμο η νέα ρύθμιση να «απλώνεται» σε αρκετά περισσότερες δόσεις.
Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση καλύπτει όλες τις οφειλές, παλαιές και τρέχουσες, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Οι τακτικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 24 έντοκες δόσεις, ενώ οι έκτακτες, όπως φόροι κληρονομιάς και πρόστιμα, σε έως 48 δόσεις.
Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύουν την επιδείνωση του προ βλήματος, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τον Οκτώβριο του 2024 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 108,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς στην κατηγορία των χρεών άνω των 100.000 ευρώ παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των οφειλετών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 9.612 φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία το ποσό των 83 δισ. ευρώ, με το μέσο χρέος να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ ανά άτομα. Την ίδια στιγμή, μόλις 3,6 δια ευρώ από το συνολικό «φέσι» βρίσκεται σε ρύθμιση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο στοχευμένες πολιτικές στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.