Quantcast
Χρέη προς το Δημόσιο: Τι αλλάζει στις ποινικές διώξεις για τους πολίτες με ρυθμισμένες οφειλές - enikonomia.gr
share

Χρέη προς το Δημόσιο: Τι αλλάζει στις ποινικές διώξεις για τους πολίτες με ρυθμισμένες οφειλές

δημοσιεύτηκε:

Τροπολογία για την αναστολή των ποινικών διώξεων σε όσους έχουν χρέη  προς το ελληνικό Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες επιχειρήσεις) και  που εξυπηρετούν κανονικά τις ρυθμισμένες οφειλές τους  κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά.

«Η ρύθμιση έρχεται να αντικαταστήσει την ισχύουσα διάταξη νόμου που προκαλούσε ταλαιπωρία και δικαστικές περιπέτειες σε πολίτες και επιχειρήσεις με χρέη άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι αν και εξυπηρετούσαν τις ρυθμίσεις τους βρίσκονταν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις έως ότου αποπλήρωναν το σύνολο της οφειλής τους.

Η πάγια αυτή τακτική επέφερε αχρείαστη ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες και σημαντική επιβάρυνση στα Δικαστήρια», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η διάταξη

Σύμφωνα με τη διάταξη, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσους οφειλέτες:

α) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών σύμφωνα με διάταξη νόμου ή με δικαστική απόφαση ή με απόφαση διοικητικού οργάνου ή

β) υπάρχει αναστολή είσπραξης οφειλών.

Η ως άνω αναστολή διατηρείται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ρύθμιση ή ισχύει η αναστολή είσπραξης. Ειδικότερα:

  • Εάν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπαχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών πριν από την πάροδο τετραμήνου, δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης.
  • Εάν έχει παρέλθει το τετράμηνο και δεν έχει ακόμα υποβληθεί αίτηση προς τον Εισαγγελέα, επίσης δεν υποβάλλεται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αίτηση προς τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης. Εάν έχει ήδη υποβληθεί αίτηση προς τον Εισαγγελέα και δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ενημερώνουν σχετικά τον Εισαγγελέα, και
  • Εάν έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε αυτή παύει με απόφαση του Δικαστηρίου.
  • Παράλληλα, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης της οφειλής τους, το αξιόποινο εξαλείφεται. Αντίθετα, εάν ο οφειλέτης απολέσει τη ρύθμιση, η Διοίκηση ενημερώνει τον αρμόδιο Εισαγγελέα, υποβάλλοντας επικαιροποιημένο πίνακα χρεών.

Η ρύθμιση καλύπτει και περιπτώσεις όπου έχει ήδη επιβληθεί ποινή στον οφειλέτη. Στην περίπτωση αυτή, αναβάλλεται η εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής ή διακόπτεται η εκτέλεση της ποινής που έχει ήδη ξεκινήσει.

Τι προβλέπει ο ισχύων νόμος

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, όποιος δεν καταβάλει τα βεβαιωμένα στη φορολογική διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

β) Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των ελεγκτικών κέντρων ή του τελωνείου προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης εξοφλήσει το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του σε οποιονδήποτε βαθμό ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στο ποσό των 110 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 δισ. θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.