Χουλιαράκης: Το μεσοπρόθεσμο σηματοδοτεί το τέλος της μακράς λιτότητας – Τι είπε για τα αντίμετρα

«Η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% είναι εφικτή, όπως εφικτή είναι και η δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική επέκταση που σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης περιόδου παρατεταμένης λιτότητας» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που καλείται να ψηφίσει η Βουλή την Πέμπτη.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός είπε στη Βουλή ότι θα περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να χαιρετίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων, που προαναγγέλλει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς έως το 2022 οι μειώσεις φόρων φθάνουν τα 2,3 δισ ευρώ.

«Δεν άκουσα την αξιωματική αντιπολίτευση να το κάνει”, είπε, προσθέτοντας: “Θα περίμενα η αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευτεί κατ΄ελάχιστο να στηρίξει τις μειώσεις αυτές, αυτή την κυλιόμενη σκάλα μείωσης από το 2019 έως το 2022. θα περίμενα, επίσης, να μας πει από πού αλλού θα βρει πόρους για να κάνει περισσότερα. Θα περίμενα να μας πει τι δεν θα κάνει από αυτά που θα κάνουμε εμείς, ώστε να μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν μας λέει ποιους στόχους θέτει μετά το τέλος του προγράμματος. Η δική μας πρόταση είναι προοδευτική και σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στη δημοσιονομική πολιτική, από την εποχή του περιορισμού των ετών 2010-2018 σε ένα νέο μείγμα που ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις».

Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου εξελίσσεται η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε κυρίως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για να υπογραμμίσει ότι συνιστά μύθο ο ισχυρισμός ότι τίθενται θηριώδεις στόχοι για υπερπλεονάσματα άνω του 3,5%.

«Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει το 3,5%» είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε πως εκείνο που αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ότι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, για πρώτη φορά από το 2010, επιτρέπει τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, επιτρέπει τη δημοσιονομική επέκταση, με ασφάλεια και χωρίς να κινδυνεύει η δημοσιονομική αξιοπιστία.

«Δεν πρόκειται για παροχές» εξήγησε και επέμεινε: «Δεν πρόκειται για παροχές, όπως υποτιμητικά τις χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση. Είναι μέτρα μόνιμα που θα προϋπολογιστούν στους προϋπολογισμούς 2019-2022, δεν θα δοθούν απολογιστικά και είναι μέτρα που ως το 2022 θα σωρεύονται στα 3,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 65% αφορά μόνιμες μειώσεις φόρων και το άλλο 1/3 αφορά μόνιμες αυξήσεις δαπανών, σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη νέων δαπανών, για τη μείωση της παιδικής φτώχειας, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καταπολέμηση της ανεργίας. Στόχος είναι, λοιπόν, πλεονάσματα στο 3,5% και δημοσιονομική επέκταση, σημαντική δημοσιονομική επέκταση, συμβατή με το στόχο πλεονάσματος 3,5%».

Εξάλλου, ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε “μύθο” ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στον υπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η κατάργηση των προσωπικών διαφορών και η μείωση του αφορολόγητου και τα δύο αυτά μέτρα περιστολής θα εξισορροπηθούν ένα προς ένα από ισόποση δέσμη επεκτατικών μέτρων, το 2019, με σημαντική ενίσχυση των ενεργών πολιτικών απασχόλησης, με σημαντική ενίσχυση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού Δημοσίου Επενδύσεων και με την εισαγωγή νέου επιδόματος στέγασης για μια μεγάλη κατηγορία νοικοκυριών. Αλλά και η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος το 2020 εξισορροπείται ισόποσα αντίστοιχα από μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, από το 22% στο 20%, φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 29% στο 26%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

«Και τα μέτρα και τα αντίμετρα είναι πλήρως ενσωματωμένα στο βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, εξισορροπεί το ένα το άλλο, είναι ισόποσα και δεν έχουν καμία σχέση με τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.


Exit mobile version