Η Ελλάδα είναι η μεγάλη έκπληξη της Ευρώπης επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του μεγάλου γαλλικού περιοδικού L’EXPRESS.
Το L’EXPRESS στην εισαγωγή του υπογραμμίζει ότι στην ελληνική οικονομία έχει συντελεστεί «ένα μικρό θαύμα μετά από μια κολασμένη δεκαετία». Η Ελλάδα «βγαίνοντας από μια οικονομική κρίση που σχεδόν την απέκλεισε από την ευρωπαϊκή νομισματική οικογένεια το 2008, σηκώνει περήφανα το κεφάλι. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της είναι αρκετός για να κάνει τις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου να χλομιάζουν από ζήλια».
Επιπλέον το περιοδικό σημειώνει ότι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard & Poor’s, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού χρέους στην επενδυτική κατηγορία «τοποθέτησαν την Ελλάδα στη λέσχη των πιο ασφαλών δανειοληπτών χωρών».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξη του σημειώνει ότι «Περάσαμε μια δραματική δεκαετία, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι η μεγάλη έκπληξη για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία μας ανέκαμψε γρήγορα τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρά τις διαδοχικές κρίσεις: πανδημία, τιμές ενέργειας και πόλεμος στην Ουκρανία. Πετύχαμε δημοσιονομική εξυγίανση χάρη σε έναν πρωτοφανή ρυθμό μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Αποκαταστήσαμε το πρωτογενές μας πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από το 2023».
Για το ΑΕΠ
Σχετικά με το ΑΕΠ και την ανάπτυξη ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι ενώ πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε φάση επιβράδυνσης ή και ύφεσης η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική. «Πέρυσι, καταγράψαμε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε χαρακτηριστικά. «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και πλέον μεγάλες διεθνείς εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, όπως η Microsoft, η Google, η Amazon, η Pfizer, η J.P. Morgan, η Cisco κ.ά. Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε από 20% σε 50% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά, από 17,5% σε 9,2%».
Για το δημόσιο χρέος, ο υπουργός σημείωσε ότι: «από το 160% του ΑΕΠ θα πάει στο 150%. Στοχεύουμε στο 140% το 2027. Έχουμε και άλλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα τις σεβαστούμε. Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτές τις δεσμεύσεις μας έναντι της Ευρώπης, συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Γιατί; Επειδή έχουμε πάρει τα μαθήματα του παρελθόντος».
Για τη μείωση της φοροδιαφυγής: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για μείωση της φοροδιαφυγής: «Η απώλεια εσόδων από τη μη καταβολή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έφτασε το 23% το 2018. Το 2023 υπολογίζουμε ότι έπεσε στο 15%. Αυτό μας απέφερε μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε πρόσθετα έσοδα».
Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και για αυτό βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Τον Δεκέμβριο, υιοθετήσαμε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε έντεκα τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και του πετρελαϊκού τομέα. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα καταστήσουν δυνατή τη χρηματοδότηση δαπανών για σχολεία και νοσοκομεία».
Για την αύξηση των μισθών, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι « η κυβέρνηση αναζητά τη σωστή ισορροπία μεταξύ των μισθών που επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό –κατά 9,7% το 2022 και κατά 9,6% το 2023– χωρίς να διακυβευτεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση του μέσου μισθού».