Χατζηδάκης για ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν αδιαφορώ όταν δηλώνουν 268 ευρώ τον μήνα – Δίκαιη η φορολόγηση τους

Κωστής Χατζηδάκης

Δίκαιο μέτρο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους χαρακτηρίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης το τεκμήριο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, που εφαρμόστηκε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις για πρώτη φορά.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που έδειξαν ότι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ. Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτήθηκε αν αισθάνθηκε δικαιωμένος για το μέτρο των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η κυβέρνηση αυτή έχει μειώσει μια σειρά από φόρους: ΕΝΦΙΑ, 35%, φόρος νομικών προσώπων από 28% στο 22%, φόρος μερισμάτων, φόροι οικογενειών με παιδιά, φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών, μηδενισμός του φόρου για την απόκτηση κρατικών ομολόγων, φόρος χαρτοσήμου, ΦΠΑ στις μεταφορές και την εστίαση, κατάργηση φόρου για γονικές παροχές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Και συνέχισε: «Άλλο όμως είναι η μείωση των φόρων και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και άλλο είναι η ανοχή στην παραβατικότητα. Η παραβατικότητα είναι άλλωστε νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού».

«Η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι μόνο μία από τις 11 πρωτοβουλίες που υιοθετήσαμε. Είναι ένα μέτρο δίκαιο απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μια ήπια παρέμβαση, καθώς ανεβάζει την κατά κεφαλήν φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών στο επίπεδο των μισθωτών», εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Προσωπικά, συνειδησιακά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ως υπουργός Οικονομικών θα στέκω αδιάφορος απέναντι σε δηλώσεις, με βάση τις οποίες ένας ελεύθερος επαγγελματίας ζει με 268 ευρώ τον μήνα. Μια τέτοια κυνική και πελατειακή αντίληψη δεν μου ταιριάζει και δεν ταιριάζει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούσαν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο, το έκαναν όμως μόνο λίγες εκατοντάδες, ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Νομίζω ότι αυτο κάτι λέει. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ακόμη, ότι από τους επιπλέον φόρους ενισχύσαμε την παιδειά και την υγεία. Αν το καταργήσουμε πού θα βρούμε λεφτά;», αναρωτήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Exit mobile version