Quantcast
Χατζηδάκης: Έρχονται νέες παρεμβάσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση-Τι είπε για τα αφορολόγητα ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Έρχονται νέες παρεμβάσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση-Τι είπε για τα αφορολόγητα ενοίκια και τους ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται νέες παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την βραχυχρόνια μίσθωση.

Όπως επεσήμανε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης «κάναμε από πέρσι κάποιες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τώρα θα ανακοινωθούν και άλλες».

«Έχουμε μία κατάσταση από την οποία προφανώς είναι κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες, γιατί και λόγω της ανάπτυξης έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων και οι τιμές των ενοικίων. Κερδίζουν οι ιδιοκτήτες από αυτό, μην το ξεχνάμε, γιατί και αυτοί είναι Έλληνες, αλλά από την άλλη πλευρά χάνουν οι ενοικιαστές και κυρίως πιέζονται τα χαμηλότερα εισοδήματα και ακόμα πιο πολύ τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό. «Υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι και εδώ και αλλού, είναι της σύγχρονης κοινωνίας και σίγουρα της εποχής μας στην Ελλάδα, όπως είναι το στεγαστικό, όπως είναι το δημογραφικό, όπως είναι επίσης η κλιματική αλλαγή, με ό, τι αναστάτωση μπορεί να δημιουργεί στο κράτος και στην καθημερινότητά μας, τα οποία επεδίωξε ο πρωθυπουργός να τα αναδείξει στον λόγο του στη Θεσσαλονίκη. Αλλά επιδιώκουμε πάντοτε να κινούμαστε μέσα στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας γιατί αν ξεπεράσουμε κάποια όρια και κινηθούμε λαϊκίστικα, τότε το ωσαννά σήμερα, θα γίνει σταύρωσον αυτόν αύριο. Έχουμε τα διδάγματα της περασμένης δεκαετίας και πρέπει να κινούμαστε πάντοτε με σοβαρότητα, με σταθερότητα και με νοικοκυροσύνη» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Υπενθυμίζεται πως το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στη ΔΕΘ  μεταξύ άλλων πως :

  • Θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος στις  συμβάσεις μέσω πλατφορμών.
  • Θα απαγορευτούν νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις ν στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για 1 χρόνο.

Για τα ενοίκια

Την ίδια ώρα ο υπουργός διευκρίνισε τις  προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα είναι αφορολόγητα τα ενοίκια για 3 χρόνια, αλλά και τα μισθώματα που θα προκύψουν από ακίνητα που είναι κλειστά.

Θα υπάρξουν προϋποθέσεις, σημείωσε, για να μην υπάρξουν αδικίες απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη νοικιάσει τα σπίτια τους και πληρώνουν φόρους. «Επειδή υπάρχει έλλειψη στέγης και θέλουμε να αυξήσουμε αμέσως, ει δυνατόν, την προσφορά στέγης για να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα σε κάποιο βαθμό των τιμών των ενοικίων, εκείνο το οποίο κάνουμε είναι, ότι λέμε εάν έχεις το σπίτι σου κλειστό για τρία τουλάχιστον χρόνια, όχι να σου έχει φύγει ο ενοικιαστής πριν από δύο 2 μήνες, να έχεις το σπίτι σου κλειστό για τρία χρόνια, εάν το σπίτι σου είναι κάτω από 120 τετραγωνικά, γιατί μας ενδιαφέρουν τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα και το εκμισθώσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2025, εάν συντρέχουν όλοι αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, τότε για τρία χρόνια δεν θα πληρώνεις φόρο και είναι ένα ειδικό μέτρο, έκτακτο μέτρο για να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως στο θέμα των κενών ακινήτων αναφέρθηκε χθες και η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης,  Όπως είπε θα δίνεται απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν. Όποιος ιδιοκτήτης μετατρέψει από τις 8/9/2024 και έως 31/12/2025 κενό ακίνητο (όπως προκύπτει από το Ε2 για τουλάχιστον 3 έτη) ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση (για τουλάχιστον 3 έτη), σε μακροχρόνια μίσθωση (τουλάχιστον 3ετή όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό μισθωτήριο), θα έχει απαλλαγή φόρου εισοδήματος για το εν λόγω ενοίκιο για 3 έτη. Αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τέλος ρωτήθηκε εάν και άλλη παρέμβαση για τους  ελεύθερους επαγγελματίες  πέραν των τεσσάρων μέτρων που ανακοινώθηκαν.

« Aνακοινώθηκαν 4 διαφορετικές σημειακές παρεμβάσεις στο πνεύμα όσων είχε πει και ο πρωθυπουργός εδώ και κάμποσους μήνες. Είναι βασικά η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως πράγματι είχαμε δεσμευτεί. Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σημαντικό, γιατί είναι 325 ευρώ λιγότερα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία.

Είναι η περίμετρος της εφαρμογής του μειωμένου τεκμηρίου 50% δηλαδή που διευρύνεται και δεν θα είναι μόνο σε χωριά μέχρι 500 κατοίκους, θα είναι σε χωριά μέχρι 1500 κατοίκους και δύο άλλες τεχνικές παρεμβάσεις για τους ΚΑΔ και τον ανώτερο μισθό των υπαλλήλων. (…) Είναι αρκετά τεχνικά, αλλά πάντως επιδρούν στον τρόπο υπολογισμού και διορθώνουν και κάποιες αδικίες τις οποίες πράγματι διαπιστώσαμε. (…) Είναι αυτά. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από τη μία άκρη στην άλλη, διότι είχε γίνει συζήτηση, είχε γίνει διαβούλευση, το θέμα μας απασχόλησε επί μακρόν. Επιδιώξαμε να υπάρξουν κάποια στοιχεία δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν πράγματι ο μέσος εργαζόμενος να πληρώνει αρκετά παραπάνω από τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία, ούτε είναι ανεκτό κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοί που εμπίπτουν στο τεκμήριο να δηλώνουν εισόδημα 268 ευρώ το μήνα. Μπείτε στα παπούτσια μου, σκεφτείτε τα αν είναι λογικά. Βεβαίως ξέραμε από τότε που παρουσιάσαμε τα μέτρα ότι κάποιοι αντιδρούν, αλλά θα πρέπει να μην υπάρχουν κάποια μόνο, όπως λέγαμε, υποζύγια που σηκώνουν το βάρος του προϋπολογισμού οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πρέπει να κατανέμονται δίκαια, όπως λέει και το Σύνταγμά μας τα φορολογικά βάρη και αυτό είναι το οποίο επιδιώξαμε να κάνουμε θέτοντας ως τεκμήριο όχι το εισόδημα του μέσου μισθωτού, αλλά το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Δώσαμε και τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να αμφισβητήσουν αυτό το τεκμήριο και δεν το έκαναν. Το αμφισβήτησαν 263 σε όλη την Ελλάδα» απάντησε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.