Χατζηδάκης: Επιτεύχθηκε νωρίτερα ο στόχος για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές-Τι είπε για χρηματοπιστωτικό τομέα και τραπεζικές προμήθειες

Κωστής Χατζηδάκης

Επιτεύχθηκε 2,5 μήνες νωρίτερα από την προθεσμία ο στόχος για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, όπως  ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Athens Innovation Forum 2024.

«Οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες είναι περισσότερες από 407.000. Το ορόσημο που είχε τεθεί στο πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το τέλος του χρόνου ήταν 402.000 και το πιάσαμε πολύ νωρίτερα. Κανείς δεν το πίστευε όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, σας θυμίζω σχόλια του τύπου “σιγά μην προχωρήσει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα”. Και όμως, προχώρησε. Χρειάστηκε πίεση και συνεργασία με την αγορά, και σήμερα είμαι πολύ ικανοποιημένος για το ότι πιάσαμε και ξεπεράσαμε το στόχο», τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γιατί «δεν είναι νοητό να έχουμε τους συνεπείς που σέβονται το νόμο και τους “πονηρούληδες” που θέλουν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις διαφορετικής κατηγορίας».

Οι πρωτοβουλίες

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι μία από τις 5 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Περιλαμβάνονται ακόμη:

Για τους άξονες του χρηματοπιστωτικού τομέα 

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στο εξής κινούνται σε 3 άξονες:

«Γνωρίζετε ότι για όλα αυτά τα μέτρα υπήρξαν αντιδράσεις. Αλίμονο σε όποιον μπαίνει στην πολιτική για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Εμείς έχουμε μπει στην πολιτική για να κάνουμε μερικά βήματα μπροστά. Ακούμε για τη φοροδιαφυγή από τότε που ήμασταν νέοι, κάποια στιγμή είναι καιρός να την αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε στις προηγμένες χώρες. Η κυβέρνηση δεν μένει στη δημοσιονομική σοβαρότητα και σε μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση. Πάει να αντιμετωπίσει μια σειρά από δομικά προβλήματα της οικονομίας και κοινωνικές αδικίες που συνδέονται με τη φοροδιαφυγή. Θα προχωρήσουμε, όχι με δογματισμό, αλλά με αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την αντιμετώπιση παθογενειών, σε συνεργασία με την αγορά και υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης

Exit mobile version