Χατζηδάκης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν καταργούνται τα μετρητά -Τι είπε για φορολογικό νομοσχέδιο και ΦΠΑ στα αναψυκτικά

Κωστής Χατζηδάκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, άφησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας  Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε αλάθητοι, κάνουμε συζήτηση. Θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες βελτιώσεις ακούγοντας παρατηρήσεις. Αλλά αυτό θα γίνει μέσα στα πλαίσια μιας εύλογης συζήτησης και στα πλαίσια της κοινής πείρας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην συνέχεα ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό που ορίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να μην εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2023, αλλά να ισχύσει  1 χρόνο πίσω. «Όχι, το ξεκαθαρίζω», απάντησε. «Δεν θα ήθελα να μπω σε περαιτέρω συζήτηση για τις αλλαγές για τον εξής απλό λόγο: Γιατί δεν ξέρουμε ακόμα ποιες αλλαγές θα γίνουν.  Επειδή  η διαβούλευση του νομοσχεδίου θα διαρκέσει μέχρι την άλλη εβδομάδα και συνεχίζουμε να βλέπουμε φορείς. Οπότε θα ήταν άστοχο και αντιδεολογικό να αρχίσω να λέω τι θα αλλάξει. Κρατώ όμως την φιλοσοφία του νομοσχεδίου, την λογική του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.

Γιατί δεν καταργούνται οριζόντια τα μετρητά

Επίσης ρωτήθηκε γιατί δεν καταργούνται οριζόντια τα μετρητά. «Και να θέλαμε να το κάνουμε, αυτό δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά για όλες τις χώρες. Υπάρχουν όρια που έχουν τεθεί. Σε εμάς οι συναλλαγές είναι πάνω από 500 ευρώ – ήδη εδώ και πολλά χρόνια πρέπει να γίνονται με τρόπο ψηφιακό (με κάρτες). Εδώ ανεβάζουμε τα πρόστιμα. Μέχρι σήμερα ήταν 100 ευρώ σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο τώρα το πρόστιμο πάει στο διπλάσιο της συναλλαγής όχι στο διπλάσιο του 100 ευρώ», απάντησε.

Για τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά

Τέλος ρωτήθηκε γιατί ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% στα αναψυκτικά. «Λόγω κορονοϊού είχε μειωθεί προσωρινά ο ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα. Κάναμε μια ανάλυση, κόστους οφέλους και για τον προϋπολογισμό  και για το μήνυμα που εκπέμπουμε και για την προτεραιότητα σε σχέση με τα προϊόντα αυτά και τις υπηρεσίες. Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες  κρατάμε  τον ΦΠΑ στο 13% για πάντα. Γιατί ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με τα πλοία… νησιώτες, φτωχότεροι άνθρωποι. Για αυτό το λόγο δώσαμε προτεραιότητα σε τέτοιου είδους μόνιμες μειώσεις. Από την άλλη πλευρά δεν θέλαμε να στείλουμε και το μήνυμα ότι παίρνουμε σφουγγάρι και ξαναγυρνάμε εκεί που ήμασταν», απάντησε.

«Επειδή ξέρουμε ότι υπάρχει ένας συνεχής έλεγχος από τις αγορές -διεθνώς, ποια είναι η Ελλάδα, πού πάει, πόσο πραγματικά εννοούν αυτά που λένε- νομίζαμε θα ήταν και λάθος το μήνυμα το οποίο θα στέλναμε. Eπίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι το κράτος πρέπει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να στηρίζει την υγεία. Φέτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, που το πιάσαμε, ήταν 1,1%, και του χρόνου, με βάση το μεσοπρόθεσμο που έχουμε καταθέσει, είναι 2,1%», συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

Exit mobile version