Τα τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα του νέου επικουρικού συστήματος που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:
“-Το πρώτο πλεονέκτημα: Ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει σε σημαντικό βαθμό έλεγχο πάνω στη σύνταξη του.
Οι εξελίξεις σε σχέση με την σύνταξή του δεν θα προχωρούν ερήμην του ίδιου του ασφαλισμένου. Δεν θα αποφασίζουν με άλλα λόγια άλλοι γι’ αυτόν χωρίς αυτόν. Η παρέμβασή μας έρχεται να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη ιδιαίτερα των νέων απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα. Χαμένη εμπιστοσύνη που τους έχει οδηγήσει να σκέπτονται “και τι με νοιάζει εμένα η σύνταξή μου στο μέλλον, αφού δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη”. Αυτό πάμε να αντιμετωπίσουμε, φεύγοντας από ένα σύστημα το οποίο είναι ουσιαστικά απρόσωπο και υιοθετώντας ένα σύστημα με το οποίο θα υπάρχει άμεση σχέση και σύνδεση του νέου ασφαλισμένου με τη σύνταξη και με τον ατομικό του κουμπαρά.
-Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι με το σύστημα του ατομικού κουμπαρά θα δημιουργηθεί κουλτούρα αποταμίευσης.
Τα χρήματα που θα αποταμιευθούν θα επενδυθούν με σωστότερο και με πιο επαγγελματικό τρόπο. Έτσι θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις που σημαίνουν περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη συνολικά στην Ελλάδα με όφελος επίσης και στο επίπεδο των δημοσίων ταμείων, το επίπεδο το δημοσιονομικό.
–Τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους.
Δεν το λέμε εμείς, το λέει η ευρωπαϊκή εμπειρία την οποία ακολουθούμε. Εάν κανείς δει τι έχει γίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πως έχει εξελιχθεί αυτό το σύστημα, θα διαπιστώσει ότι, έχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την συμβατική προσέγγιση. Και αυτό είναι κέρδος για τους νέους.
–Τέταρτο πλεονέκτημα: Η παρέμβαση αυτή ενισχύει τελικά τη βιωσιμότητα του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος.
Η παρέμβαση αυτή ενισχύει τελικά τη βιωσιμότητα του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος καθώς εισάγει μια ποικιλομορφία, αποφεύγοντας δηλαδή το δημόσιο και οι ασφαλισμένοι να βάζουν όλα τα αυγά τους για τις κοινωνικές ασφαλίσεις στο ίδιο καλάθι, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η μεταρρύθμιση αυτή παράλληλα συνοδεύεται από ένα σύστημα διπλής εγγύησης. Υπάρχει μια εγγύηση για τους σημερινούς ασφαλισμένους οι οποίοι για τις επικουρικές τους συντάξεις θα έχουν την απόλυτη στήριξη από την πλευρά του κράτους. Δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όσο χρειαστεί αυτή η στήριξη, δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την μετάβαση στο νέο σύστημα το ύψος των συντάξεων των σημερινών ασφαλισμένων, δεν θα επηρεαστεί καθόλου. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση για αυτό. Παράλληλα, υπάρχει αντίστοιχη εγγύηση για τους νέους που θα μπουν στο σύστημα του ατομικού κουμπαρά, παρότι που αυτό πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα χρειαστεί διότι η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι οι επενδύσεις πάνε καλά στον συγκεκριμένο τομέα, καλύτερα σε σχέση επαναλαμβάνω με την ατομική προσέγγιση. Για να μην υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας, το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει εγγύηση, σύστημα κρατικής εγγύησης έτσι ώστε ο νέος ασφαλισμένος να εισπράξει τουλάχιστον τις εισφορές τις οποίες έδωσε και να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα ως προς αυτό .
Άρα διπλή εγγύηση, εγγύηση για τους σημερινούς και για τους παλαιότερους ασφαλισμένους , εγγύηση για τους νεοεισερχόμενους στο σύστημα”.
Ποιους αφορά το νέο επικουρικό σύστημα
Επίσης είπε για το νέο επικουρικό σύστημα τα εξής: “Εισάγουμε δηλαδή το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αυτό που σε απλά ελληνικά θα λέγαμε, έναν ατομικό κουμπαρά για κάθε νέο ασφαλισμένο. Ατομικό κουμπαρά ο οποίος θα τον συνδέσει στενότερα με την σύνταξή του και το ύψος της και θα του επιτρέψει τελικά να πάρει καλύτερη σύνταξη. Η εισαγωγή του συστήματος γίνεται σταδιακά. Ξεκινάμε από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αυτούς δηλαδή που θα μπουν στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου του 2022 και τους νέους μέχρι 35 ετών που θα επιλέξουν μόνοι τους να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Είναι σταδιακή η εισαγωγή όπως έγινε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ίδιο ή ένα παρόμοιο σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό το οποίο συνέβη στις σκανδιναβικές χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια προς αυτόν τον δρόμο. Και ακόμα ίσως ενδεικτικότερο είναι το παράδειγμα της Σουηδίας από το οποίο εμπνεόμαστε και το οποίο ακολουθούμε”.
Χατζηδάκης: Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά πλεονεκτήματα του νέου επικουρικού συστήματος – ΒΙΝΤΕΟ
Με πληροφορίες από από το ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΕ